• Ziołowe inspiracje

    Zioła doskonale nadają się do poprawienia smaku potraw i wydobycia z nich aromatów, których dotąd nie znaliśmy. Co byłby wart rosół bez ziela angielskiego i listka laurowego albo sałatka pomidorowa bez bazylii?


    Oto kilka sprawdzonych mieszanek ziołowych, inspiracji- których długo nie zapomnisz jeśli spróbujesz chociaż raz.

    MEKSYKAŃSKA:
    1 łyżka stołowa kminku
    2 łyżeczki oregano
    1 łyżeczka chilli
    1/2 łyżeczki kolendry

    Dodawaj do ryżu, fasoli, makaronu

    ŚRÓDZIEMNOMORSKA:
    Rozmaryn, tymianek, natka pietruszki - w równych ilościach

    Doskonale smakuje z makaronem, ziemniakami, tostami.

    AZJATYCKA:
    Imbir i sproszkowany czosnek

    Ten duet dodany do ryżu lub makaronu sprawi, że poczujemy smak kuchni azjatyckiej i nie ma mowy o innym skojarzeniu. A gdyby tak jeszcze do sosu dodać sezam lub olej sojowy, to każda potrawa będzie nam się kojarzyć z tą orientalną kuchnią, choćby to był sos do pieczonego schabu.

    WŁOSKA:
    Bazylia, oregano, pietruszka i czosnek sproszkowany w równych ilościach.

    Najlepiej wydobędziemy ich smak dodając je do pomidorków suszonych, ale także spróbujcie z makaronem lub ryżem. Wyobrażacie sobie pizzę bez tych dodatków?

    INDYJSKA:
    Po jednej łyżeczce: imbiru, cynamonu, kardamonu
    Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

    Kuchnia indyjska nie jest zbyt popularna w Polsce. Jednak warto czasami dodać do ryżu lub makaronu taką mieszankę przypraw. Dzięki temu nasz posiłek nie tylko będzie kolorowy, ale także aromatyczny, pachnący Indiami.

    Inspiracje pochodzą ze strony: http://www.spicesherpa.com

0 komentarze:

Prześlij komentarz