Ziołowe inspiracje

Zioła doskonale nadają się do poprawienia smaku potraw i wydobycia z nich aromatów, których dotąd nie znaliśmy. Co byłby wart rosół bez ziela angielskiego i listka laurowego albo sałatka pomidorowa bez bazylii?


Oto kilka sprawdzonych mieszanek ziołowych, inspiracji- których długo nie zapomnisz jeśli spróbujesz chociaż raz.

MEKSYKAŃSKA:
1 łyżka stołowa kminku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka chilli
1/2 łyżeczki kolendry

Dodawaj do ryżu, fasoli, makaronu

ŚRÓDZIEMNOMORSKA:
Rozmaryn, tymianek, natka pietruszki - w równych ilościach


Doskonale smakuje z makaronem, ziemniakami, tostami.

AZJATYCKA:
Imbir i sproszkowany czosnek

Ten duet dodany do ryżu lub makaronu sprawi, że poczujemy smak kuchni azjatyckiej i nie ma mowy o innym skojarzeniu. A gdyby tak jeszcze do sosu dodać sezam lub olej sojowy, to każda potrawa będzie nam się kojarzyć z tą orientalną kuchnią, choćby to był sos do pieczonego schabu.

WŁOSKA:
Bazylia, oregano, pietruszka i czosnek sproszkowany w równych ilościach.

Najlepiej wydobędziemy ich smak dodając je do pomidorków suszonych, ale także spróbujcie z makaronem lub ryżem. Wyobrażacie sobie pizzę bez tych dodatków?

INDYJSKA:
Po jednej łyżeczce: imbiru, cynamonu, kardamonu
Pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Kuchnia indyjska nie jest zbyt popularna w Polsce. Jednak warto czasami dodać do ryżu lub makaronu taką mieszankę przypraw. Dzięki temu nasz posiłek nie tylko będzie kolorowy, ale także aromatyczny, pachnący Indiami.

Inspiracje pochodzą ze strony: http://www.spicesherpa.com

Komentarze