Dawniej kiełki stosowano jako środek przeciw szkorbutowi. Hodowano je by podawać żołnierzom jako cenne źródło witamin. Dzisiaj gotowe kiełki można kupić niemalże w każdym sklepie albo hodować w domu. Stanowią dodatek do dań z mięsa, sałatek i kanapek.
Dlaczego warto jeść kiełki?
1. Kiełki są cennym źródłem energii
Po wykiełkowaniu wystawione na słońce kiełki będą magazynować energię, wypuszczą listki i wytworzą chlorofil. Chlorofil poprawia dopływ krwi, odnawia tkanki, łagodzi różnego rodzaju zapalenia, odtruwa, usuwa brzydki zapach, wspomaga działanie estrogenu i redukuje uderzenia gorąca (dlatego warto, by kiełki jadły kobiety).
2. Kiełki mają działanie antyrakowe
W kiełkach soi znajduje się genisteina, która zapobiega powstaniu naczyń włosowatych potrzebnych do odżywiania komórek rakowych. Saponina występująca w fasoli kidnay, cieciorce, soi, soczewicy zapobiega dzieleniu się komórek nowotworowych. Indol-3-karbind występująca natomiast w kiełkach kapusty, brokuła, kalafiora, brukselki powstrzymuje rozwój raka piersi.
3. Kiełki wspierają układ odpornościowy
Kiełki rzepaku, dzikiego ziemniaka, łubinu, kozieradki, dzikiego jęczmienia, soi, słonecznika wykorzystywane są w leczeniu chorób immunologicznych od wieków. Tylko nie każdy o tym wie. Warto więc włączyć kiełki do codziennej diety i wspierać swoją odporność. Sok z kiełków ma działanie oczyszczające.
4. Kiełki są bogate w enzymy
Kiełki bogate są w enzymy ułatwiające trawienie. Jeśli cierpimy na problemu żołądkowe dodawajmy kiełki do dań ciepłych, przekąsek, sałatek, mięs. Nawet niewielka ich ilość poprawi pracę żołądka i jelit.
5. Kiełki - źródło witamin
W kiełkach znajduje się dużo witamin, m.in. witaminy z grupy B, witamina A, C, E.
Więcej na temat kiełków przeczytacie TUTAJ
Odsyłam także do książki, z której dowiecie się wszystkiego o kiełkach:
Książka ta podzielona jest na kilka części. Z pierwszego rozdziału dowiemy się wszystkiego o kiełkowaniu i jego rodzajach, jak wybierać kiełki, jakie są zalety kiełków. Rozdział drugi to kompendium wiedzy o uprawie kiełków w warunkach domowych. Z części trzeciej dowiemy się co robić, gdy już nasze nasionka wykiełkują. W kolejnym rozdziale przeczytamy o różnego rodzaju kiełkach, co ułatwi nam wybór kiełków. Jakie kiełki wybrać? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, to odsyłam do tej własnie książki. Jeśli natomiast hodujesz kiełki i zmagasz się z różnymi chorobami w twojej kiełkownicy, to nie ma na co czekać! Przeczytaj co radzi znawca. Książkę można kupić TUTAJ.
Wiele się dowiedziałam z Twojego wpisu, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńCiesze się i Zapraszam po więcej ;)
OdpowiedzUsuń