Top 10 dipów ziołowych - Najlepsze przepisy


Dip to gęsty, zimny sos, którego podstawą jest majonez, jogurt lub gęsta śmietana. Dipy bardzo dobrze sprawdzają się na przyjęciach i imprezach z przystawkami. Idealnie pasują do wędlin, mięs, chipsów. Dziś może odbiegniemy trochę od tematu stricte ziołowego (ale zioła w moich dipach także pojawiać się będą). Przedstawiam wam TOP 10 dipów, które królują na przyjęciach. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i kolorowe! :)

Dip serowo-koperkowy

Kostka twarogu
Mały jogurt naturalny
Koperek
Pietruszka lub lubczyk

Wrzuć wszystkie składniki do bendera i zmiksuj razem na gładką masę, jeśli jest taka potrzeba, dodaj sól, pieprz i ulubioną przyprawę. Ten dip pasuje najlepiej do przekąsek typu chipsy tortilla.

Dip pomidorowy – pikantny


2 niewielkie pomidory
Sos paprykowo-ziołowy z torebki (np. Knorr)
Kilka kropli tabasco
Ketchup
2 łyżki gęstej śmietany
Pół szklanki majonezu
Szczypta soli i cukru

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić drobniutko. Majonez utrzeć z sosem tabasco, ketchupem i sosem Knorr, dodać przyprawy do smaku. Na koniec dodać też pomidora. Najlepiej smakuje schłodzony, do grzanek, kanapek i tortilli.

Dip koktajlowy

Konfitura porzeczkowa (4 duże łyżki)
Jogurt naturalny (małe opakowanie)
Pół szklanki śmietany
Pół szklanki ketchupu
Mielona papryka (pół łyżeczki) i tyle samo curry

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie trzepaczką lub blenderem. Można dodać trochę koperku lub natki pietruszki do ładnego koloru. Idealny do mięs i przekąsek typu krakersy.

 

Dip czosnkowo-kalafiorowy

Surowe różyczki kalafiora
3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku

Kalafiora rozdrobnić w blenderze na gładką masę, dodać majonezu tyle, żeby powstał gładki sos, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.

Dip szafranowy

Szczypta szafranu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka chrzanu
Serek homogenizowany
3 łyżki oliwy

Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać przyprawę w kostkach o smaku smażonej cebulki i ząbek czosnku. Dip najlepiej jeść ze świeżymi warzywami.

Dip pomarańczowo-ziołowy

Sos sałatkowy vinegret
Świeża pomarańcza

Zrób sos według przepisu na torebce. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Dodać do dipu. Dzięki pomarańczy sos zyska niesamowity aromat i zapach. Idealny do sałatek warzywnych.

Dip majonezowo-prowansalski

Pół szklanki majonezu
Pół szklanki jogurtu greckiego
Sok z cytryny
2 łyżki ziół prowansalskich

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę i dobrze schłodzić. Dip idealny do mięs.

Dip krewetkowy

Serek homogenizowany śmietankowy
Szklanka majonezu
¼ szklanki cebuli
¼ szklanki poszatkowanego selera naciowego
500 g ugotowanych krewetek koktajlowych

Składniki wymieszać razem i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dip idealnie pasuje do krakersów i przekąsek typu chipsy tortilla.

Dip serowy

200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
Kostka serka topionego
1/3 kostki masła
Duży jogurt naturalny
Przyprawy: najlepiej pikantne – czosnek, ostra papryka, chilli
Olej (1 łyżka)
Mąka do zagęszczenia

Olej i masło wlewamy do garnuszka i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy ulubione przyprawy. Zdejmujemy z gazu i czekamy chwilę, by przestygło. Dodajemy jogurt, ser żółty i topiony i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie czekając aż się wszystkie składniki razem dokładnie wymieszają. Ten sos jest co prawda bardzo kaloryczny, ale to najlepszy dip do imprezowych przekąsek.

Dip camembert

1 okrągły camembert
2 łyżki jogurtu naturalnego
Łyżka świeżego koperku
Ząbek czosnku
Sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w malakserze. Dip idealnie podkreśla smak potraw na zimno i bardzo dobrze pasuje do przystawek.

Więcej przepisów znajdziesz TUTAJ:

Komentarze

  1. Masz bardzo ciekawy blog. Podziwiam i zaglądam często bo jest tu wiedza z osobistym komentarzem a to ceni się najbardziej. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się i zapraszam na kolejne odsłony sekretów ziół ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz