• Zioła w walce z rakiem

    Zioła oprócz tego, że dodają smaku i aromatu potrawom, oprócz tego że są zdrowe, dodają energii, witamin potrafią także leczyć. Przekonaliśmy się o tym już wiele razy:

    Zioła leczą żylaki

    Zioła mogą nas wspomagać w walce z obrzękiem limfatycznym

    Wpływają pozytywnie na włosy

    Są doskonałymi afrodyzjakami



    Dziś przedstawię wam zupełnie inne oblicze ziół. Oblicze jakiego być może jeszcze nie znacie.

    Przedstawiam 5 ziół, które są doskonałymi sprzymierzeńcami w walce z rakiem:

    IMBIR






















    Stosowany od dawna w medycynie ludowej. Używany praktycznie do wszystkiego – od przeziębienia po zaparcia. Świeży imbir potrafi dodać super świeżego aromatu potrawom i napojom. Jak imbir wspomaga leczenia chorób nowotworowych? Imbir jest środkiem przeciwzapalnym i antyoksydantem. Ogranicza powstawania nowych naczyń krwionośnych, w tym komórek nowotworowych.

    ROZMARYN

















    Działa podobnie jak imbir. Nie dopuszcza do powstawaniu komórek nowotworowych, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Rozmaryn jest powszechnie stosowany w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale nadaje się do mięsa drobiowego, jagnięcego, wołowego, zup, sosów, sałatek. Rozmaryn pomaga także w detoksie. Oczyszcza organizm, leczy niestrawność, wzdęcia i inne problemy trawienne. Jeśli więc cierpisz na problemy z żołądkiem dodawaj do herbaty listki rozmarynu (a właściwie igiełki), a po regularnym stosowaniu twoje problemy znikną.
    Jakie są jeszcze inne korzyści ze spożywania potraw z rozmarynem przeczytasz TUTAJ.

    KURKUMA















    Kurkuma to kuzynka imbiru. Przyprawa o charakterystycznym zapachu i żółtym kolorku ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, chroni przed chorobami nowotworowymi (szczególnie przed rakiem okrężnicy, prostaty, piersi, skóry). Centrum Badań nad Rakiem w Houston ogłosiło niedawno raport, z którego dowiadujemy się, że osoby spożywające ¼ łyżeczki kurkumy dziennie, aż 8 razy rzadziej chorują na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek – mimo tego, że znajdują się w grupie ryzyka! Organizm lepiej przyswoi kurkumę jeśli zmieszamy ją z papryką lub z pieprzem.

    Więcej o kurkumie TUTAJ.

    PAPRYCZKI CHILLI


















    Papryczki chili to pikantne warzywa, które nie każdy polubi. Powinni jednak się do nich przekonać wszyscy, którzy chcą się uchronić przed rakiem. Papryczki chilli zawierają kapsaicynę – składnik, który łagodzi ból. Maści z kapsaicyną są używane miejscowo do leczenia urazów, bo zmniejszają ból w okolicy na którą się je stosuje. Papryczki chili oprócz tego wspaniale likwidują niestrawność. Jeśli zatem cierpisz na problemy żołądkowe weź łyżeczkę chilli, zalej wrzącą wodą i pij małymi łyczkami. A jak chilli wspomaga leczenie chorób nowotworowych? Chilli aktywuje się w potrawach i osłabia rakotwórcze działanie pokarmów, które spożywamy. Ponadto sprzyja obumieraniu komórek nowotworowych.

    CZOSNEK














    Chyba nie powinno nikogo dziwić antynowotworowe działanie czosnku. Czosnek to antybiotyk, zawiera spore ilości siarki, argininy, oligosacharydów, flawonoidów, które to związki są bardzo korzystne dla zdrowia. Regularne spożywanie czosnku nie tylko ochroni nas przed chorobami i doda odporności, ale także uchroni przed rakiem okrężnicy, przełyku, trzustki, piersi. Czosnek hamuje zakażenia bakteryjne, powstawanie substancji rakotwórczych w naszym organizmie, naprawia DNA i likwiduje zmutowane komórki powodujące nowotwory. Czosnek także wspomaga detoksykację i obniża ciśnienie krwi.
    Jeśli chcecie więcej poczytać o czosnku, zapraszam TUTAJ i TUTAJ.

    Zioła i rośliny lecznicze wymienione w artykule to tylko część z naturalnych wspomagaczy antynowotworowych. W leczeniu raka i profilaktyce antyrakowej bardzo ważna jest dieta. Dieta antyrakowa powinna zawierać jak najwięcej świeżych owoców i warzyw, jak najmniej produktów przetworzonych. Jeśli chcesz się cieszyć dobrym zdrowiem nie zapominaj też o dodawaniu do potraw olejów: lnianego, kokosowego. Zioła i przyprawy powinny znaleźć swoje miejsce w każdej potrawie poczynając od zwykłej kanapki, na zupach kończąc.

    Zioła najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, sklepach ze zdrową żywnością lub zielarskich. Ja zaopatruje się TUTAJ, bo jest niedrogo i zioła są naprawdę bardzo aromatyczne, zupełnie inne niż te z torebki ze sklepu spożywczego :)

3 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...

    Dzien dobry,
    robilam nalewke antyrakowa z lisci debu wg przepisu P.Korzawskiej,zalecala ona zalac ja dowolnym alkoholem, np czysta wodka i rzekomo mogla ona stac na sloncu cale lato.Jednak zauw3azylam ze wodka wyparowuje i tej nalewki zostalo na dnie,co zorbilam nie tak?

  2. Anonimowy pisze...

    http://www.zielarnialublin.pl/113,przyprawy-bez-chemii-kurkuma-50-g.html

  3. Anonimowy pisze...

    Zapraszam do zapoznania się z opisanymi produktami na: http://www.zielarnialublin.pl/

Prześlij komentarz