Zacznij chrzanić!

Chrzan jest niezwykle cenną rośliną przyprawową i leczniczą. Rośnie dziko w ogrodach i na łąkach. Niestety bardzo często o nim zapominamy, prawda? Przyznajcie się czy nie kupujecie chrzanu w słoiczku tylko przed świętami? No właśnie! A chrzan jest bardzo potrzebny w codziennej diecie. Dlaczego? tego dowiecie się z dzisiejszego artykułu. Zapraszam do lektury!

O chrzanie słów kilka

Chrzan oprócz walorów smakowych, pobudza apetyt i sprzyja trawieniu. Zawiera dużo witaminy C, wapnia, potasu, fosforu, sodu, żelaza i magnezu. Chrzan jest bardzo bogaty w fitoncydy.
Fitoncydy to substancje bakteriobójcze, grzybobójcze lub pierwotniakobójcze, hamują rozwój drobnoustrojów. Rośliny, które zawierają fitoncydy są bardzo często używane do konserwowania żywności. Tak też się dzieje w przypadku chrzanu. Jego rozdrobnione liście i korzenie są naturalnym konserwantem, które dodawane są do kiszonek, marynat i innych przetworów.

👉 Problemy z wypróżnianiem? Są na to sposoby!

Ciekawostką jest, że niegdyś pierwsze listki chrzanu dodawało się do sałatek, a dużymi liśćmi owijano latem masło, wędliny, sery. Dzięki temu można było przedłużyć ich trwałość, a także je zdezynfekować.

Chrzan nie tylko na talerzu:


Chrzan to roślina, która nie tylko nadaje się do urozmaicania naszego pożywienia, spełnia się bowiem jeszcze w innych rolach.

* Liście chrzanu ułożone na głowie umocowane chustą chronią przed udarem słonecznym i uśmierzają bóle głowy

* Miazga chrzanu lub sok uśmierza ból stawów i mięśni w schorzeniach reumatoidalnych, artretyzmie, zapaleniu ścięgien, kłuciu w plecach

* Leczniczo w przeziębieniach zaleca się okłady z chrzanu na stopy i podudzie

* Napar z chrzanu jest doskonałym środkiem moczopędnym w puchlinie wodnej i kamicy moczowej

* Chrzan leczy ropiejące rany, wrzody, zapalenie uszu

* Chrzan zawiera dużo witaminy C dlatego jest doskonałym środkiem na odporność

* Zwalcza szkorbut, zapobiega zawałom

* Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i odkażające drogi oddechowe, usuwa flegmę, leczy zapalenie oskrzeli

Chrzan w kuchni


Chrzanu w kuchni używamy zdecydowanie za mało! Warto częściej używać go choćby do sałatek bo: wpływa bardzo korzystnie na wątrobę, drogi żółciowe, poprawia pracę nerek


Moje przepisy jak można wykorzystać chrzan:

----------------------------------------------------

Sos chrzanowy


Filiżanka chrzanu
2 łyżki słodkiej śmietanki
2 starte na tarce żółtka
sól, cukier do smaku

Chrzan przelać na sitku wrzącą wodą, dodać śmietankę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.

Sos chrzanowy doskonale pasuje do mięs.
Surówka z chrzanem


4 marchewki
2 małe jabłka
4 łyżki tartego chrzanu
pół szklanki śmietany
sok z cytryny sol, cukier

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Dodać chrzan, śmietanę, doprawić do smaku solą i cukrem, skropić cytryną. Taka surówka pasuje prawie do wszystkiego! Do mięs, pierogów, dań z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny. 

I jeszcze dwa przepisy na to jak wykorzystać lecznicze właściwości chrzanu:

Syrop chrzanowy


200 g. świeżo startego chrzanu
1 szklanka przegotowanej wody
200 g. miodu
sok z cytryny

Zalać chrzan wodą i odstawić na około godzinę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wycisnąć sok przez gazę, dodać miód i cytrynę. Dokładnie wymieszać. 
Syrop należy pić z ciepłą wodą: 3-4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej (dzieci po 1 łyżeczce). Syrop bardzo dobrze sprawdza się w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Usuwa flegmę i poprawia apetyt.

Ciasto chrzanowe na okłady



1/5 kg mąki
10 dkg drobno tartego chrzanu
1 łyżka oleju
woda

Wszystkie składniki wymieszać bardzo dokładnie tak aby powstała głaska, plastyczna masa. Ciasto należy rozwałkować na plaster około 1 cm grubości i układać na bolące mięśnie, stawy. najlepiej taki okład owinąć ręcznikiem. Trzymać 10-15 minut aż poczujemy silne pieczenie. Ciasto można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce i wykorzystać jeszcze kilka razy. Przed kolejnym nałożeniem rozgrzać w dłoniach, aby nie było zbyt zimne.

Sprawdź przepisy na Wielkanocne potrawy

Komentarze