• Jak wykorzystać prozdrowotne właściwości anyżu?

    Anyż, anyżek, hamyk - tak nazywamy jednoroczną roślinę, która czyni bardzo wiele dobrego dla ciała i ducha. Szkoda tylko, że słabo to doceniamy. Dziś postaram się opowiedzieć wam trochę o cudownych właściwościach anyżu, by przekonać was, że warto po niego sięgać.

    Wiecie, że anyż to jedna z najstarszych przypraw? Już w papirusie ebersa z 1500 roku przed naszą erą był wymieniany jako roślina, której wartość bardzo doceniano. O anyżu wspominał także grecki lekarz Dioskurides.


    Jakie działanie ma anyż?

    * wykrztuśne
    * oczyszczające krew
    * napotne
    * moczopędne
    * wiatropędne
    * pobudzające trawienie

    CIEKAWOSTKA: Nasze prababki żuły anyż przed snem, gdy nie mogły zasnąć.

    Anyż zawiera olejki eteryczne, tłuszcze, związki białkowe i węglowodany.

    Jak można wykorzystywać właściwości anyżu?

    Podam wam 4 fajne przepisy z użyciem m.in. anyżu. Receptury pochodzą z książki pt. "Zielnik. Z babcinego notatnika" - warto zajrzeć do tej pozycji książkowej i mieć ją pod ręką jeśli preferujemy ziołolecznictwo.

    Anyż na kamicę nerkową, skąpomocz



    Łyżkę stołową sproszkowanych owoców anyżu zalać szklanką wrzątku. Odstawić pod przykryciem na godzinę. Potem wstawić na wolny ogień na pięć minut. Pić po pół szklanki przecedzonego naparu kilka razy dziennie między posiłkami.

    Anyż na kaszel i wzdęcia u niemowląt



    Łyżeczka anyżu i łyżeczka rumianku - zaparzamy pod przykryciem przez piętnaście minut. Podajemy po jednej lub dwie łyżeczki co dwie godziny.

    Anyż w leczeniu boleści żołądka i jelit, kolce


    Łyżkę stołową anyżu zalewamy szklanką wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Pijemy wywar 3 razy dziennie. Tak przygotowany anyż będzie także łagodził objawy kolki żołądkowej.

    Anyż dla matki walczącej z brakiem pokarmu



    Łyżkę anyżu zaparzyć szklanką wrzątku pod przykryciem przez kilkanaście minut. Pić napar kilka razy dziennie.

0 komentarze:

Prześlij komentarz