Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Witajcie!
Chciałam was dzisiaj zapoznać z nasionami chia. Jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście, to koniecznie poczytajcie. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, to koniecznie zacznijcie. Jeśli nie wiecie dlaczego, to przeczytajcie do końca mój dzisiejszy artykuł! :)

Co to są te nasiona chia?


Chociaż nazwa nasiona chia brzmi bardzo egzotycznie i intrygująco, nasiona chia to nic innego jak szałwia hiszpańska.

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.



Nasiona chia - właściwości




1. Nasiona chia mają bardzo dużo witamin

Witamina B1
Witamina B2
Witamina B3
Cynk
Potas
Wapń
Mangan
Magnez
Fosfor

Zawierają także sporo błonnika. Takie malutkie, niepozorne, a tak wiele cennych pierwiastków i minerałów :)

2. Nasiona chia zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. 

Przeciwutleniacze są bardzo ważne dla naszego organizmu, bo zwalczają wolne rodniki, to dzięki nim możemy pozbyć się zmarszczek, nadmiaru tłuszczu z organizmu, przyspieszyć przemianę materii. bardzo ważne jest również to, że nasiona chia maja bardzo mało kalorii, więc można je spokojnie jeść będąc na diecie.

3. Nasiona chia są bogate w białko wysokowartościowe.

Ponieważ nasiona chia są bogate w białko powinni je spożywać ludzie, który postanowili zrezygnować z jedzenia mięsa, by uzupełnić niedobory.

4. Nasiona chia wspomagają odchudzanie

Jak już wspominałam wyżej bardzo polecam jeść nasiona chia będąc na diecie. Nasiona chia są bogate w błonnik, który rozszerza się w żołądku powodując szybko uczucie sytości, poza tym nasiona mają bardzo mało kalorii.

5. Są bogate w kwasy tłuszczowe omega -3

Kwasy omega -3 są niezbędne do zachowania dobrego zdrowia i bardzo ważne dla kobiet w okresie ciązy, karmienia. Dlatego warto spożywać nasiona chia zwłaszcza gdy jesteśmy kobietą w odmiennym stanie ;)

6. Spożywanie nasion chia regularnie powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich którzy na takie choroby są narażeni. Spożywanie nasion chia powoduje np. obniżenie poziomu cholesterolu.


7. Nasiona chia zawierają składniki odpowiadające za budowanie kości

Wapń, magnez, fosfor, białko - takie pierwiastki znajdują się w tych małych, niepozornych nasionkach. Spożywanie ich regularnie jak myślicie, co poprawi?! Oczywiście wzmocni nasze kości! :)

8. Nasiona chia poprawiają odporność

To bardzo ważne, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. Jedzcie na śniadanie pudding z nasion chia :) 

9. Nasiona chia dają dużo energii

Już Aztekowie i Majowie o tym wiedzieli, dlatego jedli dużo nasion chia. Jeśli brakuje ci energii, jesteś osowiały, albo własnie wróciłeś z pracy i nie masz na nic siły, zjedz nasiona chia z jogurtem, mlekiem lub w sałatce, a zobaczysz, że szybko odzyskasz siły!

10. Nasiona chia zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi!

To bardzo ważna informacja szczególnie dla kobiet. 

Teraz kiedy wiesz już, że nasiona chia są bardzo wartościowe zastanawiasz się zapewne jak to jeść? Inspiracji szukaj w internecie, jest pełno ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych małych ziarenek. A jeśli interesują cię niekonwencjonalne przepisy, takie jakich nie znajdziesz w necie, to zajrzyj do książki NASIONA CHIA - Aztecki sekret zdrowia. W tej książce jest aż 111 przepisów na wykorzystanie nasion chia, ja bardzo lubię z nich korzystać, bo często mam problem z tym co by tu zdrowego zjeść na obiad ;)
Szukajcie tej książki w dobrych księgarniach albo zamówcie TUTAJ, akurat jest w promocji więc bardzo się opłaca zamówić :)


Ktoś z was może już jadł nasiona chia?

Komentarze

  1. Brawo Ty! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem niedawno się z nimi zaprzyjaźniłam i mam zamiar ich nie opuszczać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne porady, przydadzą mi się na pewno :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz