• Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

    Dziś w jednym z komentarzy na blogu pojawiło się pytanie: jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

    Pisałam kiedyś o tym byście uważali na czosnek, by nie kupować go "byle gdzie", a już szczególnie w marketach. Dlaczego? Ano dlatego, że chiński czosnek zalewa nasz rynek! Chińczycy się cieszą bo są obecnie największym światowym producentem czosnku, a my? A my jemy chiński czosnek w nadziei, że będzie najlepszym antybiotykiem, a tymczasem...

    Chiński czosnek to prawdziwe bogactwo, ale nie substancji aktywnych, a pleśni, grzybów i groźnych bakterii!



    Według zgodnej opinii smakoszy w zasadzie każdy czosnek chiński jest kiepskiej jakości. Składa się na to kilka przyczyn. Po pierwsze tamtejsze odmiany są mało aromatyczne. Jak zaś wiadomo właśnie substancje aromatyczne świadczą o dużej zawartości tzw. fitoncydów i są zasadniczym walorem tej przyprawy. Aromatyczne fitoncydy są substancją chroniącą czosnek przed chorobami i szkodnikami i stanowią główny związek leczący różne schorzenia dróg oddechowych, zwiększający odporność ludzi i zwierząt. Po trzecie niewiele wiemy o sposobach uprawy chińskiego czosnku i sposobach jego konserwacji, przechowywania. Panuje zgodny pogląd, że są one co najmniej podejrzane i negatywnie wpływające na jakość. Najbardziej dziwny i nienaturalny jest fakt, iż główki tego czosnku często są bardzo trwałe i nie wyrastają nawet na wiosnę (nie puszczają zielonych kiełków). Ogrodnicy i działkowcy zauważyli, że chiński czosnek wsadzony do ziemi nie wyrasta, a jeżeli już puści kiełki, to zaraz choruje. Dla handlowców brak puszczania kiełków to często zaleta, ale w konsumentach winno to wynudzać podejrzenia, bo świadczy o tym, że został on zapewne sztucznie zabezpieczony przed zepsuciem albo chemicznymi substancjami konserwującymi albo napromieniowaniem. Dodać również trzeba, że współczesna intensywna, konwencjonalna  uprawa czosnku, zwłaszcza wielkotowarowa, jest mocno chemizowana. To negatywnie wpływa na jakość bulw, sprawia że mogą zawierać one pozostałości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. [Źródło: http://biokurier.pl]

    Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

    Fot. http://dompelenpomyslow.pl


    1. Chiński czosnek jest tani
    2. Chiński czosnek jest ładny w wyglądzie, równiutki, gładziutki, duży, po prostu wygląda nienaturalnie
    3. Chiński czosnek jest łagodny w smaku i aromacie
    4. Chiński czosnek gdy poleży dłużej gnije, pleśnieje, polski - kiełkuje




    A Ty który czosnek wybierasz? 


5 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...

    Ale JAK odróżnić ? Żeby poczuć aromat trzeba czosnek kupić i zanieść do domu. Aby dać czosnkowi poleżeć też należy wczesniej za niego zapłacić. Jak wygląda nienaturalny równiutki czosnek ? Na załączonym zdjęciu jest polski czy chiński ? I ile powinien kosztować czosnek, żeby nie wzbudzał podejrzeń ?

  2. Proszę bardzo, dodałam zdjęcie, teraz lepiej? Widać już dobrze który jest chiński? :)

    Kochani zasada jest jedna: Natura nie jest perfekcjonistką! wszystko co wygląda pięknie, równiutko jak namalowane - musi być sztuczne, stworzone przez człowieka! Ta zasada tyczy się praktycznie wszystkiego, nie tylko czosnku.

  3. Anonimowy pisze...

    W polsce występuje pięć gatunków czosnku, w tym trzy uprawiane, jako przyprawa ..., które konkretnie z uprawianych u nas czosnków prezentuje dodane zdjęcie ?

  4. Ja tego zdjęcia nie robiłam, żeby stwierdzić na 100 % trzeba by taką główkę rozkroić i zobaczyć jak wyglądają ząbki, moim zdaniem to Harnaś.

  5. Szukałam właśnie takich porad :D

Prześlij komentarz