Kurki w śmietanie - PRZEPIS

Jeśli lubisz grzyby, ten artykuł powinien ci się spodobać.

Na dzisiejszym spacerze znalazłam garść kurek. Co zrobić z taką ilością grzybów? Nie wystarczy na marynatę, ale na sosik do mięsa będzie w sam raz!

Zapraszam na mój przepis na pyszny, śmietanowy sos do kurczaka.

Kurki w śmietanie - przepis


kurki w śmietanie


Garść kurek
Pół słodkiej cebuli
Mała śmietana 18%
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Łyżka masła

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, umyte kurki. Smażymy kilka minut, aż grzybki zmiękną. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, podlewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Ja taki sos dodaję do mięsa, ale można także jeść go z pieczywem czy też makaronem.

Jeśli lubisz grzyby koniecznie zajrzyj do tej książki.


Późnym latem i jesienią lasy pełne są zapalonych grzybiarzy, a także amatorów dzikich owoców w rodzaju malin, jagód lub jeżyn. Jeżeli nie potrafisz odróżniać gatunków grzybów, zwyczajnie nie masz chęci na bieganie po lesie lub Twoje sprawdzone miejsca zostały już dawno ogołocone - zajrzyj do zaprzyjaźnionego sklepu. Po powrocie do domu koniecznie przygotuj na obiad udka kaczki z grzybami, a resztę ukiś lub zamarynuj. Dzięki naszej książce wyczarujesz także desery, wypieki i zdrowe sałatki z dodatkiem owoców leśnych.

A na koniec jeszcze słów kilka o kurkach.



Kurki (pieprznik jadalny) - są bogate w witaminę C, D oraz B. Zawierają sporo potasu, głównie w kapeluszach, ale jeśli zamierzamy je jeść, nie odcinajmy nóżek! Najlepiej smakują w całości, smażone na maśle z odrobiną cebulki, śmietany. 

Ja uwielbiam kurki, głównie za to, że są naprawdę smaczne. Fajnie też, że nie mają robaków, nic mnie tak nie wkurza jak dorodny grzyb z wygryzionym kapeluszem ;)

Komentarze