Dlaczego warto jeść wasabi?

Wasabi to chrzan japoński, który jest powszechnie stosowany w tamtejszej kuchni. Należy do rodziny kapustowatych, a jego właściwości znane są od XVIII wieku.
Jeśli ktoś lubi sushi, to nie jest mu obca zielona pasta, która podkreśla smak wasabi. Ja osobiście lubię wasabi, ale tylko w niewielkich ilościach (nie to co mój mąż, który pochłania je nawet gdy po policzkach płyną łzy). Wasabi bowiem ma bardzo ostry smak, który nie każdemu przypadnie do gustu.

Dlaczego warto jeść wasabi?


dlaczego warto jeść wasabi


Powodów jest kilka. Wszystkie brzmią naprawdę przekonująco, jednak nie oszukujmy się – jeśli ktoś nie lubi ostrych przypraw i pikantnych dań, nie będzie się zachwycał smakiem wasabi, a jego właściwości takiej osoby nie przekonają. Postaram się jednak w kilku punktach przedstawić najważniejsze właściwości wasabi, jeśli jeszcze nie jadłeś – spróbuj! Być może się do niego przekonasz.

1. Wasabi ma działanie bakteriobójcze

Ze względu na swój skład wasabi polecane jest wszystkim tym, którzy mają problemy z odpornością. Jeśli często chorujemy, jeśli łapiemy przeziębienia czy grypę gdy tylko rozpoczyna się sezon, warto wzmacniać się jedząc wasabi. Ponieważ jednak wasabi jest bardzo ostre, nie należy przesadzać z ilością.

2. Wasabi neutralizuje niektóre szczepy bakterii i grzybów

Z tego co się doczytałam o wasabi, ta niepozorna roślina doskonale radzi sobie z Helicobater pylori. To świetna wiadomość dla wszystkich tych, którzy stawiają na leczenie naturalne. Oto kolejny "domowy sposób" na poważne schorzenie.

3. Wasabi wspomaga leczenie kataru

Jeśli nie udało nam się wypędzić przeziębienia i mimo wszystko dopadł nas katar. Zjedzmy kanapkę z wasabi! Wasabi błyskawicznie udrożnia zatkany nos, zatoki i oczyszcza drogi oddechowe.

Infekcja bakteryjna czy wirusowa - jak sobie pomóc?


4. Wasabi chroni przed nowotworami

Tak twierdzą naukowcy, a wszystko dzięki izotiocyjanianom. To własnie te substancje sa też odpowiedzialne za piekący smak japońskiego chrzanu.

5. Bomba witaminowa

Wasabi to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera:  witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez. jednak to jeszcze nie wszystko do tego warto dodać, że w chrzanie japońskim znajdziemy wszystkie najważniejsze minerały w tym siarkę, która wpływa pozytywnie na zęby.

A teraz najważniejsze!

Kupujesz w sklepie zieloną pastę na opakowaniu ładnie podpisaną, ze jest to wasabi? To nie jest prawdziwe wasabi! To tylko namiastka tej rośliny wzmocniona chrzanem, gorczycą i innymi przyprawami. Wasabi nie kupisz za kilka złotych w sklepie spożywczym! Wasabi kupuj tylko w specjalistycznych sklepach z żywnością egzotyczna i zanim zapłacisz krocie za słoiczek - dokładnie przeczytaj skład procentowy.


Wszyscy przez cały rok chcemy się cieszyć dobrym zdrowiem: unikać zatkanego nosa, bólu głowy, drażniącego kichania i ogólnego osłabienia. Doktor Monika Fijołek, naukowiec a zarazem pasjonatka ziołolecznictwa, proponuje, by do okresu największego ryzyka infekcji przygotować się wcześniej, wzmacniając swoją odporność. Aronia, czystek, berberys, czosnek czy jeżówka, to tylko niektóre rośliny chroniące nas przed chorobami. Podane w pysznych daniach, ciastach, herbatach, nalewkach czy konfiturach nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale także cieszą swoim smakiem.

Komentarze