Jak zrobić miodowe wino jabłkowe?

Uwielbiam jesień!
Nie tylko za te piękne kolory, ale także za jej dobroci. Wbrew pozorom jesień obfituje w owoce i warzywa, które można odpowiednio wykorzystywać. Zupa dyniowa, kiszonki, wino... Ahhh, lubcie domowe przetwory? 

Jeśli tak to zapraszam do dalszego czytania.
Dzisiaj podam wam rewelacyjny przepis na domowe wino jabłkowe!
Proste w wykonaniu, pyszne w smaku...
Chcesz?
Zaczynamy!

Miodowe wino jabłkowe

Zdjęcie autorstwa Nick Bondarev z Pexels



Na początek przygotuj:

1,4 kg miodu
3,8 l soku jabłkowego mętnego 
1 łyżeczkę kwasku
1 łyżeczkę enzymu pektolitycznego pirosiarczan potasu
1 opakowanie drożdży szampańskich
1 łyżeczkę pożywki do drożdży
360 ml soku pomarańczowego dobrej jakości

Do tego przepisu dobrze jest użyć swoich jabłek, ale jeśli nie masz jabłek, albo nie masz wyciskarki kup sok jabłkowy z miąższem, tylko dobrze przeczytaj skład. Nie używaj soku z konserwantami! Najlepiej zastosuj sok świeżo wyciskany.


Do zrobienia wina wystarczą 4 proste kroki. Na pewno sobie poradzisz! Nawet jeśli będzie to twoje pierwsze wino.

KROK 1

Na początku przygotowujemy moszcz. Miód wymieszaj z wodą w proporcji 1:2, Przelej do garnka i gotuj na małym ogniu 10-20 minut. Jeśli na powierzchni wytworzy się piana, zbieraj ją i wyrzucaj (to zanieczyszczenia pochodzące z miodu). Ostudzony miód z wodą przelej do dużego naczynia, dodaj sok jabłkowy, kwasek i enzym pektolityczny oraz pirosiarczan. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny.

KROK 2

W słoiku wymieszaj drożdże, pożywkę i sok pomarańczowy. Zakręć szczelnie i odstaw na kilka godzin, możesz co jakiś czas potrząsać słoikiem. Gdy drożdże zaczną pracować to znak, że można dodać je do moszczu. 

KROK 3

Teraz moszcz musi fermentować. Wino dobrze jest klarować, przynajmniej 3 razy. W tym celu ściągamy za pomocą rurki do drugiego balonu ok 4 litry wina i uzupełniamy sokiem jabłkowym do ok 4l. Po trzech i po 6 miesiącach robimy to samo. 

KROK 4 

Wino powinno fermentować około roku. Tak, wiem, długo, ale uwierz mi, że warto! Po zlaniu do butelek dajmy im leżakować około 6 miesięcy. Po tym czasie wino nabierze cudownego smaku, będziesz zachwycona!

Lubisz takie przepisy?
Zajrzyj zatem do mojego posta archiwalnego i sprawdź jak zrobić wino z czarnej porzeczki.

Komentarze