Jak zrobić zdrową kanapkę?

 

Zdjęcie autorstwa Ania Rude z Pexels

Jak zrobić zdrową kanapkę ? Można dodać do niej zioła.

Kanapki na diecie? Jeść czy nie jeść oto jest pytanie J Jeśli chodzi o podejście do zdrowego odżywiania zdania są podzielone. Jedni są przeciwnikami pieczywa w zdrowym odżywianiu inni są uczuleni na gluten. Oczywiście jeśli jesteście uczuleni na gluten nie trzeba rezygnować z pieczywa. Można piec albo kupić chleb bez glutenu na przykład  gryczany. 

Niezależnie od tego czy jesteście przeciwnikami pieczywa na diecie zawsze możecie wybrać inną bazę do Waszych zdrowych kanapek. Tak naprawdę istotne jest to co dodamy do naszej kanapki, a nie samo pieczywo. W wielu przypadkach to dodatki powodują, że jest bardziej kaloryczna albo składa się z wysoko – przetworzonych produktów.

Jak zrobić zdrową kanapkę ? Z czego powinna się składać ?

Baza czyli pieczywo – wybieramy pełnoziarniste , albo bezglutenowe na przykład gryczane. Unikaj białego pieczywa.

Tłuszcz do smarowania – zdecydowanie masło 82 % tłuszczu minimum

Warzywa – dowolność , wszystkie są pyszne i zdrowe.

Wędlina – najlepiej chuda , nisko – przetworzona. Unikajcie mielonek, tańszych salami , pasztetów czy mortadeli. Można spróbować również wege wędlin albo roślinnych pasztetów zamiast wędliny. Przepyszny jest również humus jako smarowidło. Kto jeszcze nie próbował niech się skusi.

Jakiś ser – najlepiej chudy twaróg albo ser żółty. Unikaj sztucznych serków topionych i wyrobów seropodobnych.

Dekoracja – kiełki i zioła czyli to co tygrysy lubią najbardziej. Tutaj totalna dowolność chociaż jeśli chodzi o zioła to polecam Wam np. świeżą bazylię i oregano. Możemy uprawiać własne np. na parapecie. Nic nie stoi na przeszkodzie , żeby użyć też kopru czy szczypioru. Oczywiście w sporych ilościach.

Tak zbudowana kanapka to samo zdrowie na talerzu. Jeszcze lepiej będzie jak zrezygnujecie z wędliny albo mocno ograniczycie jej zużycie. Będzie to dobre rozwiązanie dla naszej planety !

 


 

Komentarze