Witajcie! :)
Długo się zastanawiałam co zrobić z literką C i jaką leczniczą roślinę pod nią ukryć. W końcu doszłam do wniosku, że cebula będzie idealna! Znacie słynny syrop z cebuli? Nie? W takim razie koniecznie czytajcie do końca ten artykuł, b na końcu podam Wam przepis na syrop z cebuli, który może wam się niebawem przydać, w końcu rozpoczął się już sezon na przeziębienia ;)
Cebula - właściwości
Cebula jest bogata w witaminę C oraz jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i kwasu foliowego.
Zawiera wapń, żelazo i ma wysoką jakość białka.
Cebula ma niską zawartość sodu i nie zawiera tłuszczu.
Cebula zawiera kwercetynę, która wspomaga leczenie np. Alzheimera i demencji starczej oraz ma swój udział w profilaktyce antynowotworowej.
Cebula obniża poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.
Spożywanie cebuli przez kobiety w okresie menopauzy zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę i pomaga wzmocnić kości.
Wzmacnia odporność, jest naturalnym antybiotykiem.
Cebula pomaga oczyścić drogi oddechowe, dlatego warto ją jeść szczególnie w okresie choroby!
Cebula - wartościowe składniki
Cebula zawiera całe mnóstwo wartościowych składników, o których wielu z nas zapomina albo wręcz nie wie. W cebuli znajdziemy m.in.:
Biotynę
Chrom
Miedź
Błonnik
Mangan
Fosfor
Potas
Kwercetynę
Witaminy B1 i B6, E, K, A
Witaminę C
Wszystkie te składniki sprawiają, że cebula ma szerokie zastosowanie i to nie tylko w kuchni.
Cebula - zastosowanie jakiego nie znałeś
1. Cebula pomaga zasnąć
3. Cebula rozjaśnia skórę
4. Cebula łagodzi skurcze menstruacyjne
Komentarze
Prześlij komentarz