D jak dynia, czyli mój alfabet zdrowia

Witajcie!

Dziś kolejny z artykułów z serii "Mój alfabet zdrowia". Dziś będę wam zachwalać dynię. Dynia to warzywo, które swego czasu było sezonowe. Teraz trudno mówić o sezonowości owoców i warzyw, bo truskawki można kupić nawet zimą, na pomarańcze z kolei nie trzeba czekać do grudnia, jak kiedyś, a dynia... dynię też można właściwie kupić cały rok. Z tą sezonowością teraz wiąże się właściwie tylko jedna rzecz - cena. Truskawki w sezonie są tanie, a poza sezonem za kilka owoców zapłacimy krocie. No i - moim zdaniem -  w sezonie warzywa i owoce smakują zdecydowanie lepiej niż poza nim. A co do dyni...


D jak dynia, czyli właściwości dyni

Zdjęcie autorstwa cottonbro z Pexels



Dynia, a utrata wagi

Dynia jest bogata w błonnik, który spowalnia trawienie. „Dynia sprawia, że ​​czujesz się pełniejszy na dłużej” – zapewniają eksperci ds. diety i żywienia. To jeden z tych powodów dla których powinno się ją jeść dynię, przynajmniej od czasu do czasu.

Jeśli nie masz pomysłu na dynie, zajrzyj TUTAJ albo TUTAJ. W podanych linkach znajdziesz kilka fajnych i nieoczywistych przepisów z dynią w roli głównej.


Dynia, idealna dla zdrowia oczu

Genialny pomarańczowy kolor dyni pochodzi z dużej ilości beta-karotenu, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu i pomaga siatkówce wchłaniać i przetwarzać światło. Jedna filiżanka dyni zawiera ponad 200 procent zalecanego przez większość ludzi dziennego spożycia witaminy A, co czyni ją doskonałą opcją dla zdrowych oczu..

Dynia zawiera również luteinę i zeaksantynę, dwa przeciwutleniacze, które, jak się uważa, pomagają zapobiegać zaćmie i mogą nawet spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej.


Dynia, najlepsza na odporność

Szukasz sposobu, aby odeprzeć chorobę i poprawić swój układ odpornościowy? Spróbuj dyni. Duża dawka witaminy A zawartej w owocach pomaga organizmowi zwalczać infekcje, wirusy i choroby zakaźne. Olej z dyni pomaga nawet zwalczać różne infekcje bakteryjne i grzybicze. Dodatkowo, dynia zawiera prawie 20 procent zalecanej dziennej dawki witaminy C , która może pomóc w szybszym powrocie do zdrowia po przeziębieniach.


SPRAWDŹ CENĘ


Dynia odmładza

Jedzenie dyni może pomóc Ci wyglądać młodziej (beta-karoten w dyni pomaga chronić nas przed promieniami UV powodującymi zmarszczki). Miąższ z dyni możesz wykorzystać do zrobienia maseczki, która ma działanie złuszczające i łagodzące podrażnienia. Do zrobienia maseczki potrzebujesz 1/4 szklanki puree z dyni, jajko, łyżkę miodu i łyżkę mleka. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie nałóż na twarz, odczekaj około 20 minut i zmyj ciepłą wodą.


Dynia chroni przed nowotworami

Beta-karoten jest świetny dla twoich oczu i skóry, ale czy wiesz, do czego jeszcze służy? Do walki z rakiem. Badania pokazują, że osoby stosujące dietę bogatą w beta-karoten są mniej narażone na ryzyko zachorowania na niektóre z rodzajów raka, w tym raka prostaty i płuc.


Dynia idealna dla cukrzyków?

Badania naukowe wykazują, że dynia obniża poziom glukozy we krwi, poprawia tolerancję glukozy i zwiększa ilość produkowanej przez organizm insuliny. Badania co prawda nad prawdziwością tego założenia wciąż trwają, ale jeśli masz cukrzycę, jedzenie dyni z pewnością nie zaszkodzi.

Źródło

Komentarze