Ziołowe sposoby na przeziębienie, napar z anyżu i poziomki

Sezon na przeziębienia cały czas trwa, dlatego śpieszę do was z dwoma fajnymi przepisami, ziołowymi rzecz jasna, na przeziębienie. Dwa napary, które pomogą Wam stanąć na nogi. Napar z anyżu i napar z poziomki. Na początek jednak słów kilka anyżu i poziomce. Dlaczego wybrałam akurat te napary?

Właściwości anyżu


Anyż to zioło ( Pimpinella anisum ), które ma długą historię stosowania jako środek leczniczy. Nasiona anyżu, olejek anyżowy i – rzadziej – korzeń i liść są wykorzystywane do wytwarzania leków na problemy trawienne i nie tylko. Według niektórych źródeł anyż był używany w Egipcie już w 1500 r. p.n.e. Anyż jest również powszechnie używany do aromatyzowania żywności, napojów, cukierków i odświeżaczy oddechu, a także jako zapach w mydle, kremach, perfumach i saszetkach. Być może znasz jego smak i zapach przypominający lukrecję.

Anyż jest stosowany w ziołolecznictwie jako naturalny środek na następujące problemy zdrowotne:

Astma

Kaszel

Cukrzyca

Gaz

Bezsenność

Zaburzenia neurologiczne (takie jak padaczka)

Rozstrój żołądka

Mówi się również, że anyż stymuluje apetyt, zwiększa przepływ mleka u kobiet karmiących, promuje menstruację i zwiększa libido.

Właściwości poziomki


Poziomki nie są tak szeroko stosowane jak anyż, ale również mają wiele cennych właściwości dla osób cierpiących na dnę moczanową, artretyzm, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzycę, problemy z wątrobą, słaby układ odpornościowy, raka, infekcje dróg oddechowych, niestrawność, zaparcia, odwodnienie. Herbata z liści poziomki może być świetną opcją dla tych, którzy chcą utrzymać wysoki poziom antyoksydantów i szukają bezkofeinowej alternatywy dla zielonej lub czarnej herbaty. Niegdyś uzdrowiciele ludowi i ziołolecznicy stosowali herbatę z liści poziomki w leczeniu stanów takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, wysypki skórne, dolegliwości układu oddechowego, upławy, katar, nerwowość, nadmierne krwawienie miesiączkowe i zatrzymywanie wody. Ja proponuję ci napar z liści poziomki na przeziębienie.

Napary ziołowe na przeziębienie — anyż i poziomka

Napar z anyżu

1 łyżka ziaren anyżu

1 szklanka wrzątku

Roztarte ziarna anyżu zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przecedzamy, dosładzamy syropem malinowym albo miodem i pijemy 4 razy dziennie po 100 ml. 

Napar poziomkowy

1 łyżka liści poziomki lub suszonych owoców

1 szklanka wrzątku

Poziomkę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem kilkanaście minut. Napar taki pijemy 3-4 razy dziennie. 

Pamiętaj, że przeziębienie najlepiej przeleżeć. Nie bagatelizuj tego! Osłabiony organizm szybciej dojdzie do siebie jeśli nie będzie musiał działać na najwyższych obrotach. Podczas choroby warto pić wodę z miodem i cytryną, jeść suszony albo kandyzowany imbir, nie zapominajcie też o czosnku!

Dla wzmocnienia naturalnej odporności warto także wspomagać się suplementami bogatymi w witaminę Ai D. 

SPRAWDŹ CENĘ

Źródła: https://www.verywellhealth.com/https://www.healwithfood.org/
Zdjęcia: Pexels

Komentarze