Sezon na przeziębienia cały czas trwa, dlatego śpieszę do was z dwoma fajnymi przepisami, ziołowymi rzecz jasna, na przeziębienie. Dwa napary, które pomogą Wam stanąć na nogi. Napar z anyżu i napar z poziomki. Na początek jednak słów kilka anyżu i poziomce. Dlaczego wybrałam akurat te napary?
Właściwości anyżu
Anyż jest stosowany w ziołolecznictwie jako naturalny środek na następujące problemy zdrowotne:
Astma
Kaszel
Cukrzyca
Gaz
Bezsenność
Zaburzenia neurologiczne (takie jak padaczka)
Rozstrój żołądka
Mówi się również, że anyż stymuluje apetyt, zwiększa przepływ mleka u kobiet karmiących, promuje menstruację i zwiększa libido.
Właściwości poziomki
Napary ziołowe na przeziębienie — anyż i poziomka
1 łyżka ziaren anyżu
1 szklanka wrzątku
Roztarte ziarna anyżu zalewamy wrzątkiem. Zaparzamy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przecedzamy, dosładzamy syropem malinowym albo miodem i pijemy 4 razy dziennie po 100 ml.
Napar poziomkowy
1 łyżka liści poziomki lub suszonych owoców
1 szklanka wrzątku
Poziomkę zalewamy wrzątkiem, parzymy pod przykryciem kilkanaście minut. Napar taki pijemy 3-4 razy dziennie.
Pamiętaj, że przeziębienie najlepiej przeleżeć. Nie bagatelizuj tego! Osłabiony organizm szybciej dojdzie do siebie jeśli nie będzie musiał działać na najwyższych obrotach. Podczas choroby warto pić wodę z miodem i cytryną, jeść suszony albo kandyzowany imbir, nie zapominajcie też o czosnku!
Dla wzmocnienia naturalnej odporności warto także wspomagać się suplementami bogatymi w witaminę Ai D.
SPRAWDŹ CENĘ |
Źródła: https://www.verywellhealth.com/, https://www.healwithfood.org/
Zdjęcia: Pexels
Komentarze
Prześlij komentarz