Pijesz ją każdego dnia, ale czy prawidłowo ją parzysz? Każda herbata: czarna, biała, zielona ma określone właściwości, które zatracają się jeśli zalejemy ją wodą o niewłaściwej temperaturze. Sprawdź jak wydobyć z herbaty to co najlepsze i jak prawidłowo ją zaparzać.
Jakie wartości ma herbata
Każda herbata bez względu na jej rodzaj wpływa na obniżenie cukru we krwi i to jest dobre, ale nie zawsze i nie dla każdego. Herbata bardzo dobrze wpływa na trawienie, wspomaga żołądek, pozwala poczuć się lekko po obfitym posiłku, działa moczopędnie. Herbata zawiera witaminy: A, B, C, E, K oraz L-teaninę i garbnik taninę, które mają działanie uspokajające. Picie herbaty zapobiega próchnicy, bowiem zawiera ona fluor. Krótko mówiąc, herbata bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, a dzięki zawartości teiny pomaga przezwyciężyć senność, wpływa na poprawę koncentracji, działa pobudzająco.
Parzenie
To najdroższy i najcenniejszy gatunek herbaty. Często nazywana jest "eliksirem młodości" (ponieważ zawiera polifenole niszczące wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się skóry), zawiera bardzo duże ilości witaminy C, redukuje stres i napięcie. Biała herbata ma właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, co oznacza, że zmniejsza ryzyko powstawania komórek rakowych. Herbata biała jest bardzo delikatna i ma subtelny aromat.
Zielona herbata podczas parzenia zyskuje zielonkawo-żółty kolor i łagodny aromat. Herbata zielona poprawia samopoczucie i podobnie jak herbata biała hamuje procesy mutagenne komórek, a więc regularne jej picie wspomaga procesy obronne przed rakiem. Ponieważ przyspiesza metabolizm, zalecana jest osobom będącym na diecie. Ciekawostką może być to, że niesłodzona, bez dodatku suszonych owoców i aromatów - nie zawiera kalorii. Zieloną herbatę nie można parzyć dłużej niż 5 minut w przeciwnym razie straci swoje właściwości i stanie się gorzka w smaku.
Aromat herbaty czarnej wydobywa się podczas parzenia i utrzymuje około 6 minut. Ponieważ herbata czarna jest jedną z najpopularniejszych herbat, często nie przywiązujemy uwagi do jej parzenia, a to wielki błąd. Zupełnie inaczej bowiem smakuje herbata czarna zaparzana w kubku, a inne aromaty wydobywają się z herbaty zaparzonej w imbryku i przelanej do filiżanki. Ciekawostka: jeśli będziemy ją zaparzać długo napar będzie bardzo intensywny, herbata zyska na "mocy", ale będzie nas relaksować i usypiać. Jeśli natomiast pozbędziemy się fusów z filiżanki po 2-3 minutach czarna herbata pobudzi nas niemal tak mocno jak kawa.
Herbata czerwona ma korzenno-ziemisty zapach i charakterystyczny posmak. Podczas parzenia liście rozwijają się powolutku i sprawiają, że woda powoli nabiera czerwonego koloru. Pu-Erh polecana jest szczególnie w diecie odchudzającej bo bardzo dobrze wpływa na przemianę materii i wzmaga procesy trawienne. Zatem herbata czerwona okrzyknięta została najlepszym zabójcą tłuszczu wśród herbat. Pu-Erh nie każdemu przypada do gustu przez swój ziemisty posmak dlatego bardzo często dodawane są do niej suszone owoce, trawa cytrynowa.
Herbata Oolong to kuzynka Pu-Erh i nie ustępuje jej w niczym. No może z tą różnicą, że jest o wiele bardziej łagodniejsza i ma bardziej subtelny aromat. Codzienne spożywanie Oolong może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia nawet o 50%.
To nietypowy napój, mający niewiele z tradycyjnej herbaty. Jest łagodny i ma specyficzny miodowy posmak. Czerwonokrzew - bo tak brzmi jego prawidłowa nazwa, czasami nazywany jest czerwoną herbatą. Nie zawiera garbników, kofeiny, za to obfituje w żelazo. Polecana jest kobietom w ciąży, bo łagodzi mdłości. Rooibos bogata jest w przeciwutleniacze, obniża ciśnienie krwi, spowalnia procesy starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych.
Yerba mate to nie herbata z prawdziwego zdarzenia tylko zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, ale jej właściwości są wręcz przecudowne. Obniża cholesterol, chroni wątrobę, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, ma działanie moczopędne i korzystnie wpływa na układ krążenia. Yerba mate jest niezastąpiona w odchudzaniu, rozbija tłuszcz i ogranicza jego wchłanianie a ponadto wpływa na zahamowanie apetytu, pijąc mate jemy mniej.
Lapacho to kora z drzewa Tabebuia Impetiginosa. Bogate jest w żelazo, wapń, mangan i magnez, leczy infekcje i schorzenia wywoływane przez wirusy, bakterie, grzyby. Mało tego! Zwalcza pasożyty, ułatwia trawienie, zawiera lapachol używany w leczeniu nowotworów złośliwych. Lapacho jest także doskonałym antybiotykiem, oczyszcza krew z nadmiaru toksyn i trucizn zgromadzonych w komórkach.
Warto spróbować każdej z tych herbat z jakimś dodatkiem, zawsze to jakaś odmiana.
OdpowiedzUsuńCzęsto bywa że nie przykuwa się uwagi do parzenia herbaty,a warto by mieć z niej jak najwięcej :)
OdpowiedzUsuń