Zrób sobie naturalny antybiotyk

Zaliczyliście już katar? U mnie sezon na przeziębienia zaczął się już jakiś czas temu. Mimo podawania dziecku dwa razy dziennie miodu z czosnkiem nie udało się uniknąć brzydkiego zielonego kataru, który z czasem przeobraził się w brzydki kaszel.

Co robić? Co podawać? Jak pomóc dziecku skoro nawet czosnek z miodem nie zadziałał?

Być może sam miód z czosnkiem był za słaby. Może gdyby go wzmocnić jeszcze innymi składnikami o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym... postanowiłam dziś przygotować naturalny antybiotyk. Taki antybiotyk może przyjmować cała rodzina począwszy od dzieci. Jak przygotować naturalny antybiotyk i jak go przyjmować? Dowiecie się tego czytając dalej artykuł.

Przepis na naturalny antybiotyk

 
healthysportlife.pl


Składniki:
ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki świeżego imbiru
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki cynamonu
pół filiżanki soku z cytryny

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą wymieszać i przyjmować 3-4 razy dziennie. Antybiotyk trzymaj w lodówce. Najlepiej by używać organicznych składników, zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie zawsze do takich mamy dostęp. W takim razie przynajmniej kupuj na targowiskach, a nie w marketach by uniknąć kupienia np. czosnku chińskiego, który ma słabe działanie.



A wy jak się chronicie przed przeziębieniem?

Macie jakieś naturalne sposoby na podniesienie odporności?

Podzielicie się wiedzą?

Razem uda nam się przetrwać tą zimę, która mroźnie się zapowiada!




Komentarze

  1. Wszystko pieknie, ale ... czym sie rozni imbir, cytryna kupione na targowisku od tych kupionych w markecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym że możesz, zapytać sprzedawcę o pochodzenie produktu.

      Usuń
  2. Mnie dopadła ostra angina, a antybiotyku nie mogę przyjmować ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wszystko kupuje na targu. Nie ufam warzywom i owocom z marketu. Jablka nie pachną jabłkami, cytryna nie smakuje jak cytryna... Ale to już wedle uznania. Jak lubisz kupować w matkecie to Twój wybór.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co jest nie tak z chińskim czosnkiem ? Jak odróżnić takowy od polsliego lub choćby europejskiego czosnku ? Cytryny też z targowska ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz