• Jagody Acai

    Ostatnio głośno zrobiło się wokół jagód acai. Ich prozdrowotne właściwości znane były co prawda od wielu, wielu lat, ale teraz znowu przypominamy sobie o tym niesamowitym owocu pochodzącym z deszczowego lasu.



    Trochę historii..
    Legenda głosi, że dawno, dawno temu, w lesie deszczowym nad Amazonką żyło sobie indiańskie plemię. Ponieważ plemię bardzo szybko się powiększało, pewnego dnia wódź zarządził zabicie wszystkich nowo narodzonych dzieci, bo zgromadzone zapasy żywności szybko malały i Indianom zaczął dokuczać głód. Córka wodza o imieniu Iaca także miała małe dziecko, niestety mimo tego, nie uchroniło to go od śmierci. Iaca długo opłakiwała w samotności śmierć swojego dzieciątka. Pewnego dnia wydawało jej się, że słyszy jego płacz. Idąc za głosem poszła w głąb lasu, tam znalazła wysoką smukłą palmę pokrytą jadalnymi owocami. Odkrycie to niestety sprawiło, że było jej jeszcze bardziej żal, że jej martwe dziecko nigdy nie spróbuje nowo odkrytych owoców. Położyła się więc pod drzewem i usnęła. Następnego dnia strażnicy z plemienia odnaleźli Iacę martwą pod drzewem, na którym było mnóstwo jadalnych owoców. Wódz zniósł swoje zarządzenie, a palmę nazwał - na cześć swojej córki - ACAI (to Iaca czytane wspak). Od tamtej pory nigdy już nie dokuczał im głód, gdyż palma rodziła bardzo dużo owoców, które zawierały wszystkie składniki potrzebne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Z czasem lokalni uzdrawiacze zaczęli stosować owoce jako lek na różne schorzenia. Taka jest historia, a jaka jest teraźniejszość?

    Jagody acai dziś…
    Palma acai rośnie w lesie deszczowym w Brazylii, Peru i Belize. Z jednego nasienia wyrasta od 4 do 8 łodyg, które osiągają nawet 30 m. wysokości. Kwiaty są drobne, brązowe. Z jednej łodygi udaje się zebrać nawet 6 kg owoców. Jagody acai są ciemnopurpurowe, podobne do niebieskich winogron lub jagód. Acai to o tyle dziwny owoc, że do spożycia nadaje się jedynie skóra i cieniutka warstwa miąższu, cała reszta to ogromna pestka. Stanowi ona nawet do 90% całego owocu. Wertując zapiski z medycyny ludowej dowiadujemy się, że olej z owoców acai jest idealnym lekiem na biegunkę u niemowląt, a napar z prażonych, suszonych pestek doskonale zbija gorączkę. Z liści palmy acai wyplata się kosze, maty, legowiska dla zwierząt i robi miotły. Tubylcy zbierają liście, by pokrywać dachy swoich domostw. 
    Owoce acai są bardzo smaczne, można je porównać do jagód w czekoladzie. Niesamowite prawda? Sama palma acai jest bowiem niesamowita i rośnie tylko w tym jednym miejscu na ziemi, a wszelkie próby wyhodowania jej gdziekolwiek indziej, nie powiodły się.

    Właściwości jagód acai:
    *dodają energii
    *wpływają korzystnie na trawienie
    *poprawiają koncentrację
    *zawierają sporo błonnika
    *rozwiązują problemy ze snem
    *oczyszczają organizm z toksyn
    *wzmacniają układ immunologiczny
    *zwalczają komórki rakowe i redukują efekty zatrucia organizmu po chemioterapii
    *spowalniają procesy starzenia się i poprawiają wygląd skóry
    *wpływają dobroczynnie na pracę wątroby i nerek
    *regulują poziom cholesterolu
    *wpływają korzystnie na pracę serca, krążenie
    *poprawiają pamięć i wzrok
    *przynoszą ulgę w objawach menopauzy, chronicznym kaszlu, stanach zapalnych
    *wzmacniają mięśnie i kości

    Jagody acai to źródło błonnika, zawierają witaminy: B, E,C, oraz fosfor, potas, żelazo, kofeinę, magnez, wapno, siarkę, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, -6, -9. Najważniejsze jednak w jagodach acai jest to, że zawierają one antocyjany (cyjanidyno-3-glikozyd) przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, których jest od 10 do 30 razy więcej niż w czerwonym winie, a ich zaletą jest działanie przeciwzapalne.
    W 2006 roku Journal of Agricultural and Food Chemistry na Florydzie ogłosił światu w swojej publikacji, że jagody acai niszczą komórki rakowe powodujące leukemię. To jest pierwszy, wielki krok do poznania leku, który zniszczy komórki rakowe w organizmie człowieka. Naukowcy są pełni nadziei, bo liczne badania wykazały, że acai to niemal lek na każdą chorobę!

    W Polsce acai możemy znaleźć w trzech różnych formach:
    Kapsułki – zawierają wyciąg z acai, najlepiej kupować je w aptekach
    Sok – znalezienie 100% soku z jagód acai jest bardzo trudne, czytajmy dokładnie etykiety, bo to co znajdziemy na sklepowych półkach to najczęściej rozrzedzony koncentrat, który zawiera raptem 5% soku z tego owocu
    Proszek – wysuszone i zmielone jagody acai, są najbardziej wartościową formą, bo zawierają niemal wszystkie wartościowe składniki

1 komentarze:

  1. Anna pisze...

    Tak, lista pozytywnych własciwości jagód acai ciągnie się i ciągnie to z pewnością zachęca do ich wypróbowania. Szkoda ze nie rosną w Polsce. Sok z jagód acai chyba jest najlepszym rozwiązaniem, wszelkim suplementom zawierającym jedynie ekstract raczej nie ufam.

Prześlij komentarz