• Trzy zasady przygotowywania preparatów ziołowych



    Zioła zawierają mnóstwo antyoksydantów i substancji odżywczych. Warto przynajmniej niektóre z nich hodować na parapecie, by mieć je zawsze pod ręką. Zioła można jeść prosto z krzaczka, można je układać w bukiety i zasuszać, przygotowywać z nich pasty, wywary, napary.

    Jakie zioła warto mieć zawsze pod ręką?

    Rozmaryn
    Zawiera kwas karnozowy, który jest niezastąpiony w walce z komórkami nowotworowymi. Sam zapach rozmarynu podobno poprawia pamięć.
    Tymianek 
    Jest idealny w walce z chorobami układu oddechowego, ma właściwości antyseptyczne..
    Lawenda
    Zawiera antyoksydanty, które świetnie walczą ze wzdęciami.
    Bazylia
    Doskonałe źródło błonnika, ma świetne działanie odtruwające, remedium na wątrobę. Olej z bazylii pomoże rozjaśnić przebarwienia na skórze i ma właściwości przeciwzapalne.
    Pietruszka
    Cenne źródło witamin: A, C oraz K. Tylko jedna łyżka posiekanej natki pietruszki dostarcza połowę dziennej, zalecanej dawki witaminy K. 
    Kolendra
    Doskonale oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, jest źródłem żelaza.
    Szczypiorek
    Pomoże ci wzmocnić układ odpornościowy, zmniejszy ryzyko zachorowania na nowotwór.
    Koperek
    Oprócz cennych antyoksydantów zawiera w sobie magiczną moc do leczenia czkawki. Wystarczy wymieszać łyżeczkę skrojonego koperku z wrzącą wodą i pić małymi łyczkami.
    Mięta
    Mięta to z kolei źródło witaminy A, ponadto jest bardzo dobra dla odświeżenia oddechu, poprawienia trawienia, idealna na nudności, bóle głowy, pomaga leczyć astmę, zaburzenia układu oddechowego.

    Wiesz już jakie zioła warto włączyć do jadłospisu, teraz dowiesz się jak można je przygotowywać.


    Oto trzy rodzaje preparatów ziołowych, które możesz zrobić samodzielnie w domu:


    1. Pasta
    Pastę ziołową uzyskamy zgniatając owoce lub liście do momentu uzyskania gładkiej masy. Do ziół dodajemy tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję (konsystencję gładkiej masy). Po pasy można dodawać olej i miód (w proporcjach 1:2; 1 porcja ziół na dwie porcje miodu lub oleju).
    Pamiętajmy o dwóch zasadach robienia past:
    Do ziół suchych dodajemy substancje płynne
    Do ziół świeżych dodajemy substancje suche
    Preparaty zrobione z pasty doskonale nadają się na okłady, trudno gojące się rany, skaleczenia.

    2. Napar
    Napar robi się z delikatnych części roślin: liście, kwiaty. Napary najlepiej robić z ziół aromatycznych, które będą roztaczały swój piękny zapach dookoła.
    Napary robimy zalewając zioła gorącą wodą i zaparzając pod przykryciem do naciągnięcia kilkanaście minut. Zdarza się, że niektóre napary robimy z zimnej wody, wtedy zostawiamy zioła do naciągnięcia na cała noc.

    3. Wywar
    Wywar robimy z twardych części ziół: korzeni, łodygi, kory. Wywar w odróżnieniu od naparu musi być gotowany przez kilka do kilkunastu minut, by wydobyć z ziół to co najlepsze. Wywar gotujemy na małym ogniu w proporcjach: 1:16 (1 część ziół do 16 części wody). Zasada robienia wywaru mówi, że jeśli chcemy uzyskać mocniejszy wywar dajemy mniej wody, czyli np. proporcja 1:4 i gotujemy tak długo aż zostanie 1 część wody.

    Podane zasady są zasadami ogólnymi, jeśli korzystamy z gotowych przepisów trzymajmy się zasad wyznaczonym w konkretnym przepisie.

0 komentarze:

Prześlij komentarz