• Top 10 dipów ziołowych - Najlepsze przepisy


    Dip to gęsty, zimny sos, którego podstawą jest majonez, jogurt lub gęsta śmietana. Dipy bardzo dobrze sprawdzają się na przyjęciach i imprezach z przystawkami. Idealnie pasują do wędlin, mięs, chipsów. Dziś może odbiegniemy trochę od tematu stricte ziołowego (ale zioła w moich dipach także pojawiać się będą). Przedstawiam wam TOP 10 dipów, które królują na przyjęciach. Łatwe w przygotowaniu, pyszne i kolorowe! :)

    Dip serowo-koperkowy

    Kostka twarogu
    Mały jogurt naturalny
    Koperek
    Pietruszka lub lubczyk

    Wrzuć wszystkie składniki do bendera i zmiksuj razem na gładką masę, jeśli jest taka potrzeba, dodaj sól, pieprz i ulubioną przyprawę. Ten dip pasuje najlepiej do przekąsek typu chipsy tortilla.

    Dip pomidorowy – pikantny


    2 niewielkie pomidory
    Sos paprykowo-ziołowy z torebki (np. Knorr)
    Kilka kropli tabasco
    Ketchup
    2 łyżki gęstej śmietany
    Pół szklanki majonezu
    Szczypta soli i cukru

    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić drobniutko. Majonez utrzeć z sosem tabasco, ketchupem i sosem Knorr, dodać przyprawy do smaku. Na koniec dodać też pomidora. Najlepiej smakuje schłodzony, do grzanek, kanapek i tortilli.

    Dip koktajlowy

    Konfitura porzeczkowa (4 duże łyżki)
    Jogurt naturalny (małe opakowanie)
    Pół szklanki śmietany
    Pół szklanki ketchupu
    Mielona papryka (pół łyżeczki) i tyle samo curry

    Wszystkie składniki wymieszać dokładnie trzepaczką lub blenderem. Można dodać trochę koperku lub natki pietruszki do ładnego koloru. Idealny do mięs i przekąsek typu krakersy.

     

    Dip czosnkowo-kalafiorowy

    Surowe różyczki kalafiora
    3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku

    Kalafiora rozdrobnić w blenderze na gładką masę, dodać majonezu tyle, żeby powstał gładki sos, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy do smaku.

    Dip szafranowy

    Szczypta szafranu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka chrzanu
    Serek homogenizowany
    3 łyżki oliwy

    Wymieszaj wszystkie składniki razem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać przyprawę w kostkach o smaku smażonej cebulki i ząbek czosnku. Dip najlepiej jeść ze świeżymi warzywami.

    Dip pomarańczowo-ziołowy

    Sos sałatkowy vinegret
    Świeża pomarańcza

    Zrób sos według przepisu na torebce. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Dodać do dipu. Dzięki pomarańczy sos zyska niesamowity aromat i zapach. Idealny do sałatek warzywnych.

    Dip majonezowo-prowansalski

    Pół szklanki majonezu
    Pół szklanki jogurtu greckiego
    Sok z cytryny
    2 łyżki ziół prowansalskich

    Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę i dobrze schłodzić. Dip idealny do mięs.

    Dip krewetkowy

    Serek homogenizowany śmietankowy
    Szklanka majonezu
    ¼ szklanki cebuli
    ¼ szklanki poszatkowanego selera naciowego
    500 g ugotowanych krewetek koktajlowych

    Składniki wymieszać razem i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dip idealnie pasuje do krakersów i przekąsek typu chipsy tortilla.

    Dip serowy

    200 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
    Kostka serka topionego
    1/3 kostki masła
    Duży jogurt naturalny
    Przyprawy: najlepiej pikantne – czosnek, ostra papryka, chilli
    Olej (1 łyżka)
    Mąka do zagęszczenia

    Olej i masło wlewamy do garnuszka i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy ulubione przyprawy. Zdejmujemy z gazu i czekamy chwilę, by przestygło. Dodajemy jogurt, ser żółty i topiony i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy energicznie czekając aż się wszystkie składniki razem dokładnie wymieszają. Ten sos jest co prawda bardzo kaloryczny, ale to najlepszy dip do imprezowych przekąsek.

    Dip camembert

    1 okrągły camembert
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    Łyżka świeżego koperku
    Ząbek czosnku
    Sól, pieprz do smaku

    Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w malakserze. Dip idealnie podkreśla smak potraw na zimno i bardzo dobrze pasuje do przystawek.

    Więcej przepisów znajdziesz TUTAJ:

2 komentarze:

  1. Anonimowy pisze...

    Masz bardzo ciekawy blog. Podziwiam i zaglądam często bo jest tu wiedza z osobistym komentarzem a to ceni się najbardziej. Kasia

  2. Bloggerka pisze...

    Cieszę się i zapraszam na kolejne odsłony sekretów ziół ;)

Prześlij komentarz