• Złote mleko na katar, kaszel, ból gardła i depresję


    Słyszeliście już o takim napoju, który się nazywa złote mleko? To specjalnie przygotowane mleko ma kolor żółty i bardzo dobrze radzi sobie z przeziębieniem, katarem, bólem gardła, a nawet depresją. Mleko swój kolor zawdzięcza kurkumie, a co jeszcze wchodzi w skład tego cudownego napoju? Zaraz się dowiecie! :)

    Najpierw słów kilka o kurkumie.

    Kurkuma jest bardzo niedoceniana. Chociaż ma bardzo silne właściwości przeciwzapalne, przeciw utleniające, to mało kto używa jej na codzień. Czytałam kiedyś raport, z którego wynikało, że kurkuma jest jedną z roślin, które bardzo pomagają w leczeniu raka sutka, wątroby, skóry, jelit, prostaty.

    Do przygotowania złotego mleka będzie nam potrzebny miód, oto jego kilka najcenniejszych właściwości:

    * ma działanie bakteriobójcze
    * wzmacnia serce
    * hamuje procesy miażdżycowe
    * obniża ciśnienie krwi
    * leczy wrzody żołądka
    * pomaga usnąć
    * przyspiesza gojenie się ran
    * niezastąpiony w leczeniu przeziębienia

    Nie zapominajmy też o imbirze:

    * ułatwia trawienie
    * łagodzi mdłości'
    * pomaga w leczeniu przeziębień
    * usuwa migrenę
    * działa przeciwobrzękowo
    * łagodzi bóle menstruacyjne
    * poprawia krążenie

    Wpisując w przeglądarkę "złote mleko" zobaczycie, że na wielu stronach podają przepis i jest on właściwie ten sam. Kurkumę rozmieszać z wodą, wodę odparować, pastę przełożyć do słoiczka. Ja znam nieco inny przepis, może ktoś zechce w niego skorzystać, więc zapraszam :)

    PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO



    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka imbiru
    miód (tyle ile lubicie, może być jedna łyżeczka, może być pół albo wcale)
    czarny pieprz

    Mleko, kurkumę i imbir wrzucamy do rondelka i podgrzewamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut uważając by się mleko nie przypaliło. Po ugotowaniu odstawiamy z gazu, przykrywamy. Po około 10 minutach zdejmujemy kożuch, dodajemy miód, posypujemy pieprzem.

    SMACZNEGO!

    Znalezione na: http://www.freshbitesdaily.com/


8 komentarze:

  1. Paulina Anna pisze...

    Akurat siedzę z katarem kaszlem i bolącym gardłem, więc nie pogardzę taką miksturą :) Mam tylko nadzieję że ktoś pójdzie za mnie do sklepu po imbir :D

  2. Dokładnie, popieram przedmówczynię w 100% :D

  3. Lucyna pisze...

    Wypróbuję ten przepis... właśnie dopadło mnie okropne choróbsko :(

  4. Anonimowy pisze...

    Ja kurkume dodaje nawet do goracej wody i pije przy przeziebieniu. super pomaga, a przynajmniej znaczaco skaraca czas choroby. dodaje jeszcze cynamon. wczoraj akurat piłam w kubku z rosołem. super rozgrzewa.

  5. Eliza pisze...

    A dzieciom można to podać? Jak tak od jakiego wieku? Mam syna 1,5 roku i do tej pory stosujemy Dicotuss Baby i pomaga szybko na każdy kaszel ale może kiedyś i z tego przepisu skorzystam.

  6. Niezłe Ziółko pisze...

    Jeśli chodzi o składniki tego przepisu to kurkumę można podawać dziecku już po 6 miesiącu życia, imbir także nie powinien zaszkodzić. Jedynie miód, może... zależy od dziecka. Moje dzieci nie są alergikami i jedzą miód już od najmłodszych lat. Najlepiej zrobić próbę uczuleniową.

  7. Eliza pisze...

    Ten Dicotuss Baby o którym pisałam jest na bazie miodu i ogólnie z ziołami i nic synka nie uczula. Dziękuje za odpowiedź ;)

  8. Przydatny wpis, dzięki wielkie ;)

Prześlij komentarz