Trybula ogrodowa - poznaj jej właściwości i działanie lecznicze

Trybula ogrodowa należy do rodziny selerowatych. Starożytni Rzymianie stosowali ją jako roślinę przyprawową i leczniczą. Uczony Pliniusz w swoich pismach przypisywał jej działanie podniecające. Niedługo później stosowano ją również do leczenia zaników pamięci, uwiądu starczego, dolegliwości kobiecych i dżumy. W medycynie ludowej herbatę ze świeżych lub suszonych liści trybuli zalecano w wiosennych i jesiennych kuracjach oczyszczających krew. Trybula jest cenioną przyprawą (szczególnie w kuchni francuskiej), jej słodkawe, lekko pachnące anyżkiem liście dodaje się do zup, sosów, ziemniaków i twarogu.

trybula ogrodowa

Trybula ogrodowa - właściwości



Trybula ma bardzo dużo cennych właściwości, które niestety są rzadko przez nas wykorzystywane, a szkoda. Niestety wciąż lubimy iść na łatwiznę i kupować gotowe preparaty np. kosmetyczne zamiast korzystać z dobrodziejstw natury. Trybula ogrodowa na przykład ma właściwości przeciwzmarszczkowe i maseczka z tej rośliny może pomóc nam się pozbyć zmarszczek. Kto by tam jednak chciał robić maseczkę z jakiegoś ziela! Jak się chcemy pozbyć zmarszczek wolimy kupić gotowe maseczki ;) No, może nie wszyscy tak robią, ale zdecydowana większość z nas... ;)



Trybula ogrodowa działanie lecznicze


* Olejki eteryczne zawarte w trybuli pomagają przy dolegliwościach trawiennych. W połączeniu z substancjami gorzkimi poprawiają pracę pęcherzyka żółciowego i wspomagają wydzielanie soków żołądkowych. 
* Trybula poprawia też krążenie i ma właściwości moczopędne, oczyszczające krew i lekko napotne, pożądane przede wszystkim podczas wiosennych kuracji. Herbata z liści pobudza do pracy nerki i przyspiesza przemianę materii.
* Trybula zawiera też dużo witaminy C i karotenu, który dobroczynnie wpływa na stan skóry
* Trybula zawiera mnóstwo żelaza, pierwiastka ważnego dla układu odpornościowego i procesów krwiotwórczych, oraz jest bogata w potas i magnez, które to pierwiastki są niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania mięśni ( tym mięśnia sercowego) i układu nerwowego.


WIOSENNA KURACJA OCZYSZCZAJĄCA I WZMACNIAJĄCA


Trybula usuwa z organizmu toksyny i ma działanie oczyszczające. Warto mieć ją w ogródku i dodawać do potraw jako przyprawę. Z trybuli można też zrobić zupę, która doda nam sił i wzmocni odporność (szczególnie zalecana po zimie). 

Zupa z trubuli

Pęczek świeżej trybuli
1 cebula
250 g ziemniaków
¾ litra bulionu warzywnego
100 g gęstej śmietany
sól, czany pieprz
nieco mielonej kolendry

1. Obierz cebulę wraz z ziemniakami i pokrój w małą kostkę.
2. Roztop masło w garnku i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj ziemniaki, wlej bulion warzywny, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu.
3. Umyta trybulę dodaj do zupy.

Gdy zupa się ugotuje miksuj całość blenderem. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą,
pieprzem oraz kolendrą. Podawaj z grzankami.

Trybula - ciekawostki 


Trybula poprawia laktacje u matek karmiących.

Trybulę dodawaj do potraw dopiero pod koniec gotowania. W innym przypadku utraci ona swój aromat i cenne składniki.

Trybula smakuje najlepiej, kiedy łodyżki mają długość nie większą niż 10 cm. Zbiór liści należy
zakończyć, gdy pojawią się kwiaty. 

Trybula przypomina nieco natkę pietruszki, ma jednak łagodniejszy aromat.

Trybula nie przechowuje się dobrze. Można ją zamrażać, jednak nie nadaje się do suszenia.

Gałązki rośliny wkłada się też do oliwy, by dodać jej lekko anyżowy smak.

Trybule można uprawiać w doniczce jak inne zioła np. bazylie czy szczypiorek.

Komentarze