Czas na dynię - dyniowe przepisy dla was!

Lubicie dynię?! Ja uwielbiam! Teraz właśnie jest czas na dynię, dlatego postanowiłam podzielić się z wami trzema świetnymi przepisami na dynię. Ponieważ zupę z dyni ugotuje chyba każdy, jest banalnie prosta, pomijam ją w moich propozycjach. Postaram się za to was zaskoczyć przepisami :)

Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie dynię, dodawajcie swoje przepisy w komentarzach :)



Dynia - przepisy







1 łyżeczka oliwy

½ łyżki masła

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 szklanka puree z dyni

2 szklanki mleka

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

⅛ łyżeczka cynamonu

szczypta pieprzu cayenne do smaku

parmezan do posypania

ulubiony makaron




Na patelni roztopić masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek smażyć kilka minut. Następnie dodać wszystko do puree z dyni i blendować do uzyskania gładkiej masy.
Przed podaniem warto sos podgrzać i dorzucić do niego kluski.
Źródło: https://www.yummyhealthyeasy.com/creamy-pumpkin-pasta



Burgery dyniowe



1 szklanka białej fasoli

2 liście laurowe

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

mała gałązka rozmarynu i tymianku

¼ niewielkiej dyni

drożdże sypkie

½ łyżeczki wędzonej papryki

1 cebula

1 łyżeczka soli

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki pieprzu

Bułka tarta 

Olej do smażenia

Fasolę płuczemy, zalewamy 3 szklankami świeżej wody, dodajemy oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz zioła. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż fasola będzie miękka (ok. 45 minut). Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mocny blender miksujemy składniki z surową dynią, jeżeli nie podduszamy ją na patelni z odrobiną wody. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy wszystko razem na gładką masę. Doprawiamy. Z masy dyniowej formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy porcjami na rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Źródło: https://www.yummyhealthyeasy.com/creamy-pumpkin-pasta


I jeszcze na zachętę do jedzenia dyni słów kilka o jej właściwościach. Jeśli chodzi o burgery to uwielbiam marchewkowe i te z buraka, dyniowe robię dzisiaj, za chwilę jutro spodziewajcie się mojej opinie na temat tego przepisu :)


Dynia - właściwości



Dynia jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, przez które np. nasza skóra się starzeje szybciej. Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów, zapewnić ochronę przed astmą i chorobami serca.

Dynie są również potężnym źródłem błonnika. 

Dynia zawiera minerały: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk.

Oraz witaminy: A, E, K, C, B6.

Warto jeść codziennie garstkę pestek z dyni. Pestki z dyni mają zdolność do usuwania pasożytów z organizmu i pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn.


Komentarze