Dziś chciałam wam podać kilka fajnych sposobów na pozbycie się pestycydów z owoców i warzyw. Jeśli nie macie własnego ogródka, a owoce najczęściej kupujecie w marketach, albo innych miejscach, które są niesprawdzone, warto wiedzieć jak pozbyć się z owoców i warzyw niepożądanych substancji.
Zanim jednak przedstawię wam moje sposoby na pozbycie się pestycydów muszę wam coś opowiedzieć. Historia jest krótka, ale za to treściwa. Do napisania tego artykułu natchnęło mnie to co ostatnio przydarzyło się mojej mamie. Moja mama codziennie rano chodzi sobie na zakupy na pobliski targ. Zawsze kupuje owoce i warzywa u jednej przekupki, sprawdzonej, takiej, która handluje na tym targu od lat. Ma do niej po prostu zaufanie. Kilka dni temu mama udała się na targ, ale niestety znajomej pani nie było. Mama miała ogromną ochotę na młodą kapustę. Wiecie jak to jest, jak nas najdzie ochota na coś, to nie ma zmiłuj! Niewiele myśląc mama zrobiła zakupy u innej przekupki. Wróciła do domu, ugotowała kapuśniak, zjadła. Zaczęło się wieczorem. Dostała gorączki, rozbolał ją brzuch, zaczęły się wymioty na przemian z biegunką. Gdyby nie to, że mama jadła tego dnia tylko ową kapustę można, by pomyśleć, że to przypadek. Niestety następnego dnia rano to samo dopadło mojego tatę. Trzy dni wyjęte z życiorysu spędzone na klopie i nad klopem. Gdy mama już wydobrzała udała się znowu na targ, by porozmawiać z panią, która ją tak załatwiła. I co się okazało, pani już nie było. Moi rodzice nie byli jedynymi osobami, które w ten sposób się zatruły. Najprawdopodobniej kapusta była pryskana i po oprysku bardzo szybko zebrana i sprzedana.
Od tamtej pory mama ma nauczkę, jeśli kupuje warzywa z niesprawdzonego źródła musi je w domu porządnie wymoczyć w wodzie z sodą lub... ano własnie, czym jeszcze można oczyszczać owoce i warzywa, by się pozbyć pestycydów? Czytajcie dalej! :)
Jak się pozbyć pestycydów z owoców i warzyw?
Sposobów na oczyszczanie warzyw i owoców z pestycydów jest wiele, ja znam pięć, które mogę z czystym sercem polecić. Są tanie, niezawodne i łatwe do wykonania. Sprawdźcie sami!
1. Woda z kwaskiem cytrynowym
To chyba najbardziej popularny sposób. Wlewamy do miski wodę i wsypujemy kwasek cytrynowy, mieszamy do rozpuszczenia kwasku, wkładamy do miski owoce, warzywa na kilkanaście minut. Na 1 litr wody należy wsypać 3 łyżki kwasku cytrynowego.
2. Woda z octem
Podobnie jak kwasek będzie działał ocet. W tym przypadku robimy dokładnie to samo, tyle że zamiast kwasku wlewamy ocet spirytusowy. Na jeden litr wody dodajemy pół szklanki octu.
3. Woda z solą
I analogicznie wodę łączymy z solą. Na jeden litr wody dodajemy czubatą łyżkę soli kuchennej. pamiętajmy by wodę dokładnie wymieszać przed włożeniem warzyw.
4. Woda z sodą
Do miski wlewamy dobrze ciepłą wodę - 1 litr i wsypujemy 3 kopiaste łyżki sody. Mieszamy. Soda powinna buzować, aż do momentu rozpuszczenia, dopiero gdy się dobrze rozpuści wkładamy owoce i warzywa.
5. Woda z octem i grapefruitem
Ten sposób może być najbardziej kosztowny, bo grapefruity, szczególnie latem do najtańszych nie należą. Jednak warto także chociaż raz z tego sposobu skorzystać usuwając pestycydy z warzyw i owoców. Szklankę wody i pół szklanki octu mieszamy z sokiem z połówki grapefruita. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do spryskiwacza i spryskujemy porządnie owoce lub warzywa. Pozostawiamy na jakieś 10-15 minut, po tym czasie dokładnie myjemy pod wodą.
Wszystkie 4 pierwsze sposoby wymagają moczenia w przygotowanych roztworach minimum 15-20 minut. Po tym czasie należy pamiętać, by dokładnie umyć owoce i warzywa przed spożyciem.
Dziś polecam:
Komentarze
Prześlij komentarz