Sól podnosi ciśnienie i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby serca - tyle jest w stanie powiedzieć o soli przeciętny człowiek. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że sól kuchenna w 98 % składa się z chlorku sodu, pozostałe 2% stanowi cukier i jod. Sól sama w sobie jest substancją wartościową, ale dzięki obróbkom termicznym i innym procesom, którym jest poddawana traci bardzo na wartości.
slideplayer.pl |
Produkty, które zawierają sól
Sól znajduje się w dużych ilościach w produktach, które zjadamy codziennie, nie zdając sobie z tego sprawy. Chleb, płatki śniadaniowe, wędliny - to tylko niektóre z produktów o wysokiej zawartości soli. Oto lista, na której znajdują się produkty zawierające duże ilości soli:
* anchois
* boczek
* ser
* szynka
* oliwki
* ogórki konserwowe
* krewetki
* salami
* solone i suche prażone orzechy
* ryby morskie
* wędzone mięso i wędzone ryby
* sos sojowy
* kostki rosołowe
* przyprawy typu: vegeta
Jednak to nie wszystko, znaczne ilości soli znajdziemy także w: chipsach, pizzach, zupkach chińskich, daniach gotowych, sosach typu ketchup, majonez. Aby ograniczyć spożywanie soli, czytajmy dokładnie etykiety, rezygnujmy z tych produktów, które mają jej najwięcej lub wybierajmy te, z mniejszą ilością w składzie.
Alternatywa dla soli
Można ograniczyć spożywanie soli, albo ją zastąpić, tylko czym?
Sól himalajska
zdrowa-sol.pl |
Sól himalajska zawiera 84 substancje mineralne, elektrolity i pierwiastki, m.in.: jod, cynk, magnez, żelazo, wapń. Ponieważ sól himalajska nie jest w żaden sposób przetwarzana przybiera różne kolory, w zależności od swojego składu. Chociaż jest jeszcze mało popularna, to coraz więcej o niej słychać, nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Sól himalajska wykorzystywana jest także w kosmetyce, medycynie naturalnej, estetyce. Sól himalajska ma tak dużą zawartość jodu (który jak wiadomo jest bardzo deficytowym pierwiastkiem), że spożywając ją regularnie możemy mieć pewność, że wszelkie niedobory tego pierwiastka zostaną u nas uzupełnione. Sól himalajską możemy kupić w każdym większym sklepie, a jej cena nie powinna nas powalić na kolana, bo za kilogram zapłacimy ok. 10 zł.
Zioła zamiast soli
naukawpolsce.pap.pl |
Zioła doskonale zastępują niezdrową sól. Są bardzo aromatyczne, pozbawione kalorii i tłuszczu. Nadają potrawom niesamowitego smaku i potrafią wydobywać z nich, to co najlepsze. Oto najlepsze połączenia ziół z różnymi produktami, które kładziemy codziennie na talerz:
zdrowieiuroda.kliksite.pl |
W sklepach dostępna jest również gotowa mieszanka ziół o nazwie "Zioła zamiast soli". Można ją używać do wielu potraw poczynając od kanapek, na zupach, sosach i mięsach kończąc.
Sól dietetyczna
delikatesyemis.pl |
Sól dietetyczna to produkt, który zalecany jest osobom, które są szczególnie narażone na ryzyko chorób serca oraz dla osób odchudzających się. Warto ją kupić i wypróbować, a nawet na stałe zastąpić nią zwykła sól kuchenną, bo zawiera dużo potasu, a mniej sodu. Taką sól można kupić już w wielu sklepach z żywnością w cenie około 5 zł za 1 kilogram.
Warzywa i owoce, które psują się w lodówce, będziesz zaskoczony!
Warzywa i owoce, które psują się w lodówce, będziesz zaskoczony!
***
Więcej o soli i diecie bez soli znajdziemy w książce Iwony Czarkowskiej. Oprócz praktycznych porad autorka odkrywa sekrety ziół i przypraw, zdradza nam jak najlepiej wykorzystać ich właściwości i podaje przepisy na pyszne dania. Ta niewielka książeczka kosztuje tylko 6 zł. Warto mieć ją w swojej domowej biblioteczce, na pewno będziemy często do niej wracać.
Idealny post dla mojego M. on używa tyle soli, że szok...
OdpowiedzUsuń