Oczyszczanie organizmu jest bardzo ważne szczególnie podczas diety. Tłuszczyk bowiem, uwielbia toksyny i razem z nimi lubi gromadzić się z naszych komórkach. Warto się oczyszczać również wtedy, gdy nie zamierzamy się odchudzać, od tak dla samego siebie. Chociaż na rynku jest wiele preparatów a w internecie można przeczytać o wielu sztuczkach na oczyszczanie organizmu, to ja proponuję dwa naturalne sposoby: ocet i kapusta kiszona. Dlaczego akurat one?
Dowiecie się czytając ten artykuł do końca :)
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy to roztwór kwasu octowego, powstający w procesie fermentacji octowej alkoholu. Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w kuchni, jako dodatek do potraw, podkreśla smak sałatek i mięs, pobudza apetyt, wspomaga trawienie i ogranicza wchłanianie się tłuszczu. Ocet jabłkowy przez niektórych używany jest jako środek czyszczący ponieważ bardzo dobrze usuwa kamień i osad.
Ocet jabłkowy powstaje podczas fermentacji owoców, dzięki bakteriom octowym. Spożywanie łyżki octu jabłkowego przed posiłkiem sprawi, że zjemy mniej, a więc ocet jabłkowy jest doskonałym sprzymierzeńcem odchudzania. Ponadto kwas octowy pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Zawarte w occie jabłkowym witaminy i mikroelementy regulują pracę wielu narządów i podnoszą odporność. Ekstrakt z octu jabłkowego dodawany jest do specyfików i farmaceutyków na choroby skóry (trądzik, urazy, uszkodzenia skóry). Tabletki z octu jabłkowego są popularnym suplementem diety odchudzającej.
Ocet jabłkowy wpływa także na oczyszczanie organizmu.
Oto sposób na oczyszczanie organizmu z octem jabłkowym:
Codziennie rano na czczo wypijaj szklankę wody z dwoma łyżkami octu jabłkowego. Jeśli chcesz uzyskać silniejsze działanie jedz maślankę z miodem. Kurację można stosować tylko przez określony czas, nie dłużej niż miesiąc.
Podczas kuracji oczyszczającej wszystkie organy wewnętrzne (jelita, nerki, płuca) zostają pobudzone i wydzielają trucizny z komórek.
Ocet jabłkowy można zrobić samemu.
Oto przepis na ocet jabłkowy domowej roboty:
Obierki po jabłkach
Woda przegotowana
100 g cukru/ 1 l. wody
Naczynie do przechowywania, najlepiej słój
Obierki z jabłek zalewamy wodą z cukrem i przykrywamy ściereczką lub gazą. Naczynie przechowujemy w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Po około 2-óch tygodniach przecedzamy. Ocet przechowujemy w lodówce.
Kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Zawiera mnóstwo witamin, poprawia przemianę materii i łagodzi stres.
e-naturalna.pl |
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona zawiera witaminy: B, C, K, E, P i U, betakaroten, sole mineralne, sód, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Dzięki tym wszystkim wyżej wymienionym składnikom kapusta kiszona doskonale nadaje się do oczyszczania organizmu. Jest to jeden z tańszych sposobów na oczyszczanie, a jednocześnie bardzo zdrowych, bo naturalnych.
Oto dwa sposoby, na oczyszczanie organizmu kapustą kiszoną:
1. Przekąska z kapusty kiszonej
Taką przekąskę warto jeść co jakiś czas, by poprawić stan swojego organizmu. Kapusta kiszona bowiem nie tylko oczyszcza organizm z toksyn i złogów, ale także poprawia odporność i pracę układu immunologicznego.
Kapustę kiszoną skropić olejem lnianym, który sprawi, że lepiej zostaną wchłonięte do organizmu witaminy, można dodać do niej jabłko i drobno posiekaną cebulkę, albo orzechy włoskie i orzechy nerkowca. W zależności od naszych upodobań obie wersje są rewelacyjne jeśli chodzi o walory smakowe o obie bardzo dobrze działają na organizm.
2. Pij sok z kapusty kiszonej
Jeśli zdecydujemy się na detoks kapustą kiszoną pamiętajmy, by wybrać jak najlepsze źródło. Kapusta kiszona jedna nierówna drugiej, wiadomo, że ta którą kupimy w sklepie, zapakowaną w woreczek foliowy, będzie nierówna tej kupionej na targu z wiaderka. Starajmy się kupować kapustę kiszoną, która nie jest konserwowana, albo sztucznie ulepszana dla walorów smakowych. Picie soku z kiszonej kapusty dotlenia organizm, oczyszcza i dostarcza witamin, które są najłatwiej i najszybciej przyswajane, bo w formie płynu. Detoks kapustą kiszoną najlepiej wykonywać w weekend wypijając 3 szklanki soku dziennie.
nie prawda.ocet i kapusta kiszona powodują ostre zapalenie trzustki tak samo jak picie wódki od świtu do kolejnego świtu przez kilkanaście lat.zaraz po zjedzeniu występują ostre i bardzo silne bóle po lewej stronie nadbrzusza a na drugi dzień amylaza w moczu podskoczy aż do 700 U/I
OdpowiedzUsuńAle nikt nie mówi, żeby jeść kapustę kiszoną wiadrami.
OdpowiedzUsuńPodobnie jest z alkoholem. W umiarkowanych ilościach może pomóc w wielu przypadkach, nadużywanie - to już alkoholizm.