Wygląd naszej skóry zależy od wielu czynników: wieku, klimatu, sposobu pielęgnacji i uwarunkowań genetycznych. Podstawowym elementem pielęgnacji skóry jest natomiast rozpoznanie jej typu. Wśród różnych rodzajów cery można wyróżnić cerę normalną, tłustą, suchą, mieszaną, wrażliwą, dojrzałą i naczyniową. Każdy rodzaj cery należy pielęgnować inaczej. Kosmetyki, które będą się sprawdzały w przypadku jednej wcale nie muszą dobrze działać na drugą. Warto jest więc wiedzieć jaką mamy cerę zanim zdecydujemy się na kupno kosmetyku.
Jak rozpoznać jaki mamy typ cery?
1. Test z lusterkiem
Przykładamy lusterko do czoła, policzków brody.
2. Test ze "zmarszczką"
Chwytamy fałdkę skóry pod dolną powieką i oceniamy jak szybko zniknie.
3. Test z łyżeczką
Kreślimy ślad na policzku trzonkiem łyżeczki i sprawdzamy jak długo zatrzymuje się na niej ślad.
Cera normalna: Test 1 - ledwo widoczny, Test 2 - znika natychmiast, Test 3 - znika natychmiast
Cera sucha: Test 1 - wilgotny, nie tłusty, Test 2 - utrzymuje się do pół minuty, Test 3 - utrzymuje się do pół minuty
Cera tłusta: Test 1 - tłustawo-wilgotny, Test 2 - znika szybko, Test 3 - znika szybko
Cera mieszana: Test 1 - tłusty ślad, na policzkach ledwo widoczny, Test 2 - utrzymuje się ok. pół minuty, Test 3 - szybko znika na czole, na policzkach do pół minuty
Jeśli już wiecie jaką macie cerę teraz możecie wybrać tonik odpowiedni dla siebie.
Tonik do cery normalnej i suchej
1 łyżeczka liści podbiału
3 łyżeczki rumianku
1,5 szklanki wody destylowanej
sok z cytryny
Rumianek parzymy pod przykryciem ok. 20 minut. Z podbiału przygotowujemy macerat. Łączymy zioła dodając na koniec kilka kropel soku z cytryny.
Tonik do cery tłustej
1 łyżeczka kwiatów rumianku
1 łyżeczka macierzanki
1 łyżeczka ziela bratka
1 szklanka wody destylowanej
Z ziół przygotowujemy napar, odcedzamy przed użyciem.
Tonik do cery mieszanej
1 łyżeczka gliceryny
2 łyżeczki kwiatu rumianku
pół szklanki wody destylowanej
Z rumianku sporządzamy wyciąg, zaparzamy go pod przykryciem 10-20 minut. Odcedzamy kwiaty, dodajemy glicerynę. Całość dokładnie mieszamy.
Więcej przepisów znajdziecie w książce:
Źródło artykułu:
Więcej przepisów znajdziecie w książce:
Źródło artykułu:
Komentarze
Prześlij komentarz