Ostatnio w większych sklepach i marketach pojawiły się słodkie ziemniaki czyli bataty. Bardzo mnie cieszy to łatwa dostępność do batatów, bo bataty są o wiele zdrowsze od naszych rodzimych ziemniaków i (moim zdaniem) lepsze w smaku.
Sprawdźmy co o batatach piszą w Wikipedii:
Wikipedia |
Bataty zawierają związki mineralne:Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.
- wapń
- potas
- sód
- magnez
- siarkę
- chlor
- żelazo
- jod
- mangan
- miedź
- molibden
- selen
- C
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- kwas foliowy
Właściwości batatów:
- przeciwnowotworowe
- zmniejszają insulinooporność
- są źródłem karotenów, karotenoidów i luteiny dzięki czepu wpływają na wzrok
- poprawiają pamięć
Za to wszystko właśnie uwielbiam bataty i w ostatnim czasie jadam niemal codziennie!
Ano właśnie! Jak jeść bataty?
Ja z batatów robię frytki. Oto mój sprawdzony przepis:
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi ziołami i wykładamy na tackę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut ( do zrumienienia).
SMACZNEGO! :)
Uwielbiam bataty i często je serwuję ;)
OdpowiedzUsuńBataty to nie ziemniaki, nie wiem skąd w Polsce ta nazwa się przyjęła ;). Poza tym nasze rodzime ziemniaki też przywędrowały do nas z obcego kraju ;) i są tak samo zdrowe ale na swój sposób, szczególnie w postaci surowej stosowane zewnętrznie, sok ma także właściwości lecznicze.
OdpowiedzUsuń