6 ziół, o których nie możesz zapomnieć latem!

Są takie zioła bez których nie wyobrażamy sobie kuchni. Prawda? Są zioła, które mamy zawsze w słoiczku pod ręką. Nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania.
Zioła w doniczkach już od jakiegoś czasu nie są niczym nadzwyczajnym. Można je kupić w każdym większym sklepie.

Lubicie?

Używacie?

Hodujecie na parapecie?

Ciekawa jestem czy wolicie zioła w doniczkach czy suszone? Ja przyznam, że bardzo lubię suszone zioła, a tych w doniczkach używam głównie latem. Nie tylko dlatego, że nie mam miejsca w kuchni (niestety nie mam parapetu na którym mogłabym je trzymać), ale także ze względu na kota. Mój kot chociaż stary (ma już 11 lat), to wciąż łasy na wszystko co zielone. Nie ma prawa nic stać w doniczce, bo albo zje, albo chociaż zniszczy. Także muszę się bardzo pilnować.
Ale nie o kocie będzie mój dzisiejszy artykuł. Dzisiaj chciałabym wam powiedzieć o moich 6 ulubionych ziołach, które kocham jeść latem!

6 ziół, o których nie możesz zapomnieć latem!



1. Bazylia

Bazylia jest podstawą domowego pesto. Dodaj do niej orzeszki piniowe, czosnek i oliwę z oliwek, a powstanie pyszne pesto, które wyśmienicie smakuje z makaronem, albo jako smarowidło do kanapek.
Bazylia idealnie komponuje się także z owocami, np. z truskawkami. Połącz bazylię z truskawkami i zrób lody, szejka albo smoothie, brzmi idealnie szczególnie na kolacjach przy grillu.


2. Szczypiorek

Pomimo swojej wszechstronności, szczypiorek rzadko jest doceniany tak jak na to zasługuje. Jego łagodny, cebulowy smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do letnich przysmaków. Rzuć no na kanapki, pieczone lub gotowane ziemniaczki, dania na bazie sera czy jajka. Szczypiorek idealnie podkręca smak sałatek i dodaje koloru sosom.


3. Culantro

Kochająca ciepło kuzynka kolendry, culantro często jest z nią mylona. W Polsce mówimy na nią kolendra meksykańska, ale od kolendry trochę różni się smakiem. To pikantne, pełne smaku zioło pochodzi z Ameryki Tropikalnej i Indii Południowych i jest idealne na letnie miesiące, kiedy kolendra zaczyna się psuć. Culantro jest bogata w witaminy A, B-kompleks i C, a także wapń, karoten, żelazo i ryboflawinę.
Culantro idealna jest do meksykańskich i hiszpańskich potraw lub chutney, sals, gulaszu i różnego rodzaju marynat.

WITAMINA C, W JAKICH OWOCACH JEST JEJ NAJWIĘCEJ? CYTRYNA Z NIMI PRZEGRYWA!


4. Koperek

Koperek dobrze komponuje się z tłustymi potrawami, takimi jak sos maślany do ryb lub jako dip na bazie śmietany. To idealne rozwiązanie na te ostre letnie dni, kiedy trzeba dodać element orzeźwiający do dania  .
Koperek może być również stosowany do celów leczniczych, w tym jako herbata łagodząca żołądek, lecząca gazy lub problemy trawienne. Dwie łyżeczki na filiżankę wrzątku wystarczy, by zaparzyć herbatkę koperkową (przez dziesięć minut) gdy masz problemy z brzuchem.


5. Miętowa

Mięta najczęściej używana latem. Pasuje praktycznie do wszystkiego do ciast, herbat, napojów, dań na słodko, słono.
Mięta jest wspaniałym sposobem na dodanie smaku wodzie. Wrzucaj ją do drinków, dekoruj nią ciasta, sałatki - nie tylko owocowe!


6. Oregano

Oregano dla mnie idealne zioło z przeciwutleniaczami, witaminą K, manganem, żelazem i wapniem. Nie wyobrażam sobie spaghetti bez niego. Nie ma mowy żebym zrobiła pizzę nie dodając oregano.
Idealnie podkreśla smak smażonych grzybów, cebuli, domowych dressingów, chleba czosnkowego.


A ty jakie zioła uwielbiasz jeść latem, a może przez cały rok?


Komentarze