Olejek z marchwi, znasz już tego cudowne właściwości?


Niezliczone właściwości lecznicze i kosmetyczne marchwi znały już nasze prababki. To bardzo dobre, aczkolwiek często niedoceniane źródło witaminy A, B, C, D, E, P i betakarotenu.  Dla naszej wygody wszystkie te cechy zostały przez producentów kosmetyków skumulowane i zawarte w  olejku karotenowym.

Z uwagi na swoje właściwości odżywcze dla skóry olejek ten jest często używany do masażu i w aromaterapii. Daje nam również ogrom korzyści, kiedy spożywamy go w formie suplementu diety.

Przyjrzyjmy się dzisiaj dokładniej cudownym właściwościom  olejku z marchwi.

Jak działa olejek z marchwi?

Po pierwsze, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu doskonale regeneruje skórę, poprawia jej koloryt, elastyczność, opóźnia procesy starzenia. Wpływa na zwiększenie produkcji melaniny w organizmie, co z kolei wspomaga efekt opalania.

Chroni jednocześnie przed szkodliwymi skutkami działania promieni UV.

Polecany jest szczególnie w przypadku skóry suchej, zmęczonej, wysuszonej kąpielą, opalaniem słonecznym i sauną.

Jeśli chcesz mieć lśniące i miękkie włosy, możesz śmiało użyć olejku marchwiowego, jako odżywki. Zawartość beta-karotenu oraz witaminy A i E w naturalny sposób chroni je przed nadmiernym wysuszeniem oraz łamliwością, zapobiega również rozdwajaniu się końcówek.

Samo spożywanie witaminy E zapobiega wypadaniu włosów, stymuluje ich wzrost oraz wzmacnia cebulki.

Beta-karoten oraz witaminy zawarte w olejku marchwiowym posiadają nie tylko cudowne właściwości dla Twojej skóry i włosów, ale mają także niesamowite działanie w procesie oczyszczania wątroby oraz krwi ze złogów i niewłaściwych produktów przemiany materii.

Wzmacniają także naszą odporność, ale przede wszystkim sprawują ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Zwłaszcza nocą, wyostrzając wzrok i zapobiegając powstaniu tak zwanej „kurzej ślepoty”.


Wśród niezliczonej liczby benefitów pochodzących z marchwi, soku czy olejku karotenowego należy jednak wspomnieć o możliwości przedawkowania tego cudownego specyfiku. Konsumowanie zbyt dużej ilości marchwi może doprowadzić do hiperwitaminozy (zbyt duża ilość witaminy A w organizmie) sprawiając, że skóra stanie się sucha i „pomarańczowa”, co może przynieść efekt odwrotny do spodziewanej przez nas pięknej opalenizny.


Używając w prawidłowy sposób olejku dostrzegamy jednak znacznie więcej cudownych i przede wszystkim naturalnych właściwości tego specyfiku. Korzystając z ogromu możliwości, jakie dają nam witaminy i związki zawarte w olejku karotenowym zawsze możemy wybrać coś dla siebie. Warto również zapoznać się z jego niesamowitym właściwościami leczniczymi i wspomagającymi pracę naszego organizmu.


A na koniec taka ciekawostka!


Przetworzoną marchew w postaci olejków, ekstraktów itp. w składzie kosmetyków znajdziesz pod nazwą:


CAROTENÖL,

CARROT OIL,

KAROTTENÖL,

DAUCUS CAROTA

SATIVA SEED OIL,

DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) SEED OIL

CARROT;

CARROT ROOT;

DAUCUS CAROTA SATIVA ROOT,

CARROT ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA (CARROT) ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA ESSENTIAL OIL;

DAUCUS CAROTA SATIVA OIL

 

Komentarze