Dziurawiec – złote ziele na słońce i smutek

Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) to jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych Europy. Spotkasz go na łąkach, skrajach lasów i przy wiejskich drogach – żółte kwiaty rozświetlają krajobraz od czerwca do sierpnia. Choć wygląda niepozornie, od wieków był ceniony za moc leczniczą, a nawet magiczną.

Źródło


Historia i dawne wierzenia

Antyczna ochrona – Grecy wierzyli, że dziurawiec odpędza złe duchy. Rzymski lekarz Dioskurydes opisywał go jako roślinę „oczyszczającą ciało i umysł”.

Święto Jana – w Polsce i wielu krajach Europy zbierano dziurawiec w noc świętojańską (23/24 czerwca), w przekonaniu, że ma wtedy największą moc. Wieszało się go nad drzwiami, aby chronił dom przed piorunami i złymi mocami.

Ziele żołnierzy – w średniowieczu używano oleju z dziurawca do leczenia ran wojennych. Mówiono, że „zamyka rany, zanim dusza ucieknie”.


Dziurawiec - Właściwości lecznicze

Dziurawiec działa wielokierunkowo, a jego główne substancje aktywne to hyperycyna, hyperforyna i flawonoidy.

Działanie dziurawca:

  • przeciwdepresyjnie i poprawiająco nastrój – pomaga przy łagodnych stanach obniżonego nastroju i nerwicy,
  • przeciwzapalnie i ściągająco,
  • rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
  • wspomagająco przy problemach z trawieniem i wątrobą.


Uwaga: Dziurawiec zwiększa wrażliwość skóry na słońce – przy jego stosowaniu warto unikać intensywnego opalania.


Dziurawiec - Ciekawostki

Jeśli potrzesz świeży kwiat dziurawca między palcami, zobaczysz czerwony sok – to hyperycyna, „serce” jego mocy.

Nazwa „dziurawiec” pochodzi od liści – pod światło widać w nich drobne, przezroczyste punkciki przypominające dziurki (w rzeczywistości to zbiorniczki olejku eterycznego).

W dawnych aptekach sprzedawano go jako „Fuga daemonum” – „ucieczkę demonów”.


Przepis na olej z dziurawca (macerat)

Olej ten działa kojąco na oparzenia, stłuczenia, rany i bóle mięśni.


Składniki:

  • świeże kwiaty dziurawca,
  • dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej lniany.


Przygotowanie:

Zbieraj kwiaty dziurawca w słoneczny dzień, najlepiej w południe.

Włóż je luźno do słoika, zalewając olejem tak, aby całkowicie je przykrył.

Zamknij słoik i postaw w nasłonecznionym miejscu na 2–3 tygodnie. Olej zmieni barwę na czerwono-rubinową. Przecedź i przechowuj w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu.


Dziurawiec to roślina o bogatej historii, fascynujących właściwościach i niezwykłej symbolice. Dawniej strzegł domów przed złymi mocami, dziś pomaga w walce z chandrą i wspiera procesy gojenia. Zbierany w letnim słońcu, zachowuje w sobie jego ciepło na zimowe, szare dni.

Niezmiennie zapraszam na mojego Insta, gdzie dzielę się swoja pasją do szydełkowania. Może spodoba Ci się jakaś moja torebka albo inna rzecz, która wyszła spod mojego szydełka ;)



Komentarze