• Czas na bataty! Przepis na frytki z batatów

    Ostatnio w większych sklepach i marketach pojawiły się słodkie ziemniaki czyli bataty. Bardzo mnie cieszy to łatwa dostępność do batatów, bo bataty są o wiele zdrowsze od naszych rodzimych ziemniaków i (moim zdaniem) lepsze w smaku. 

    Sprawdźmy co o batatach piszą w Wikipedii:


    Wikipedia
    Wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas (L. Poir.) – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.
     Bataty zawierają związki mineralne:
    - wapń
    - potas
    - sód
    - magnez
    - siarkę
    - chlor
    - żelazo
    - jod
    - mangan
    - miedź
    - molibden
    - selen


    Witaminy:
    - C
    - witaminy z grupy B
    - witaminę E
    - kwas foliowy

    Właściwości batatów:
    - przeciwnowotworowe
    - zmniejszają insulinooporność
    - są źródłem karotenów, karotenoidów i luteiny dzięki czepu wpływają na wzrok
    - poprawiają pamięć

    Za to wszystko właśnie uwielbiam bataty i w ostatnim czasie jadam niemal codziennie!
    Ano właśnie! Jak jeść bataty? 

    Ja z batatów robię frytki. Oto mój sprawdzony przepis:

    Bataty obieramy i kroimy w słupki. Skrapiamy oliwą, posypujemy ulubionymi ziołami i wykładamy na tackę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut ( do zrumienienia).


    SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. Kaprysek pisze...

    Uwielbiam bataty i często je serwuję ;)

  2. Bataty to nie ziemniaki, nie wiem skąd w Polsce ta nazwa się przyjęła ;). Poza tym nasze rodzime ziemniaki też przywędrowały do nas z obcego kraju ;) i są tak samo zdrowe ale na swój sposób, szczególnie w postaci surowej stosowane zewnętrznie, sok ma także właściwości lecznicze.

Prześlij komentarz