• Domowe sposoby na odporność - Pigwa (Dwa przepisy)

    Dziś artykuł z cyklu domowe sposoby na odporność. Nie wiem czy wiecie, że jest teraz sezon na pigwę. Znacie ten cudowny owoc? Jeśli jeszcze pigwy nie próbowaliście to radzę spróbować, bo jest doskonała w sezonie grypowym, który moim zdaniem niebawem będzie w swoim rozkwicie. Nie wiem jak tam u was, u mnie wszyscy naokoło chorzy. Kaszlą, kichają, gorączkują. Na szczęście ja i moja cała rodzina trzymamy się dzielnie (ODPUKAĆ!) i śmiem twierdzić, że pigwa ma w tym swój spory udział.

    Pigwa



    Cydonia oblonga Mill., syn. Cydonia vulgaris Pers. jest jedynym gatunkiem z rodzaju pigwa, należy do rodziny różowatych Rosaceae. Ma wiele odmian i typów, różniących się m.in. wielkością owoców. Jest to krzew lub nieduże drzewo dorastające do 8 m wysokości. Różne części rośliny pokryte są wełnistym kutnerem. Pędy są gładkie, bez cierni. Liście są całobrzegie, szerokojajowate, matowozielone. Pąki kwiatowe tworzą się w roku kwitnienia na wierzchołkach pędów owoconośnych. Kwiaty są białe lub lekko różowe, duże (średnica do 5 cm), o płatkach długości 4 cm, bez szypułki. Kwitnienie rozpoczyna się około połowy maja. Kwiaty wspaniale pachną, w czasie pełni kwitnienia zapach ten wyczuwany jest nawet z odległości kilkunastu metrów.

    Owoce pigwy kształtem przypominają gruszkę, są żółte, twarde, pięknie pachną. Miąższ jest kwaśny i cierpki, szybko ciemnieje po przekrojeniu. Owoce pigwy zawierają cukry (fruktoza, glukoza), kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, bursztynowy, salicylowy, benzoesowy), witaminę C, związki mineralne (miedź, jod, żelazo, potas), garbniki, pektyny, substancje śluzowe i olejki eteryczne. Wartość energetyczna 100 g owocu to 40 kcal (165 kJ).

    Hipokrates ponoć zalecał pigwę na różne dolegliwości - na przeziębienia, kaszel, zapalenie przewodu pokarmowego, biegunki i wymioty. W medycynie chińskiej pigwę używa się do dezynfekcji ran.

    Źródło


    Ja natomiast co roku robię pigwę do herbaty. Mam takie swoje dwa ulubione proste przepisy. Taka pigwa jest doskonałym domowym sposobem na odporność.

    Domowe sposoby na odporność - Pigwa



    Pigwę ja robię na dwa sposoby, proste, szybkie, smaczne. Wystarczy trochę cukru, przypraw i gotowe! :)

    Pigwa do herbaty- domowe sposoby na odporność


    Pigwę ścieram na tarce zasypuję cukrem z cynamonem w takiej ilości by dokładnie pokryć wierzch. Czyli np. jeśli ścieram jedną pigwę do małego słoiczka to dodaję 2 łyżki cukru. Po zasypaniu czekam kilka godzin, aż puści sok. Można taką pigwę od razu dodawać do herbaty.

    Pigwa do słoiczka - domowe sposoby na odporność


    Ten drugi przepis jest troszkę dłuższy i sprawdza się doskonale jeśli macie większe ilości pigwy. Własnie wczoraj robiłam taką pigwę do słoiczka :)
    Do zrobienia tego przepisu będą wam potrzebne:

    12 owoców pigwy
    5 cm korzeń imbiru
    2 szklanki wody
    3 szklanki cukru
    5 goździków

    Wodę z cukrem i goździkami zagotuj. W tym czasie umyj dokładnie owoce i zetrzyj ze skórką na tarce o grubych oczkach.


    Zetrzyj także korzeń imbiru.


    Wrzuć starte owoce z imbirem do garnuszka na gotujący się syrop, zamieszaj i potrzymaj około 2 minut na wolnym ogniu. 
    Pigwę przekładaj do słoiczków i pasteryzuj około 5 minut.



    Tak przygotowana pigwa będzie stała całą zimę i do herbatki będzie jak znalazł! :)

    To jak lubicie pigwę?
    Jeśli nie, to po tym przepisie na pewno polubicie :)

    I pamiętajcie, że domowe sposoby na odporność są najlepsze! Jedzcie dużo owoców i warzyw zawierających witaminę C, a będziecie zimą zdrowi! :)


3 komentarze:

  1. Marta pisze...

    Do tej pory jedyny mój kontakt z pigwą ograniczał się do picia pigwówki na imprezie u znajomych:D Ale po przeczytaniu Twojego wpisu chyba warto to zmienić :)

  2. Anonimowy pisze...

    Uwielbiam pigwę! i do herbaty sobie kroję i robię z niej nalewki, tylko mam taki problem, może coś mi poradzisz- jak zrobić żeby ta pigwa jak się ją zimą trzyma w domu nie psuła się. U mnie jakoś zaczyna bieleć i boję się że zgnije, a nie wiem jak ją przechowywać. Poza tym, jednak wydaje mi się że ona bardziej działa po fakcie (przeziębieniu) niż jako środek odpornościowy, a jak bym jednak chciała coś pewnego na odporność co mnie przetrzyma całą zimę. Szkoda, że nie zebrałam czarnego bzu albo wiesiołka latem ... :(

  3. Anonimowy pisze...

    Pigwę najlepiej trzymać w jakimś suchym miejscu bo przy wilgoci zaczyna gnić. Nie chowaj jej pod żadnym pozorem do lodówki. A jeśli chcesz naprawdę długo trzymać to najlepiej zrób z niej słoik dżemu, tylko roboty jest przy tym masa, bo trzeba wszystko wydrążyć i długo smażyć :( a jeśli chodzi o coś na odporność to polecam olej z wiesiołka, kapsułki jak tranu a dają naprawdę skutki bo nie jestem w tym roku ani razu chora. Poszukaj oeparolu w aptekach :)

Prześlij komentarz