Kurkuma Curcuma longa L
Szafranica, ostryż, żółcień – to inne
nazwy tej dosyć popularnej przyprawy. Kurkuma uprawiana jest w krajach azjatyckich
i znaczy „żółty korzeń”. Pochodzi z rodziny imbirowatych, ma ostry smak i mocno
żółty kolor.
Kurkuma – skład i właściwości:
Kurkuma zawiera w swoim składzie
magnez, żelazo, wapń, tłuszcze, błonnik, proteiny, skrobię i olejki eteryczne. Kurkuma
ma silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Doskonale odtruwa organizm, potrafi oczyszczać go z toksyn, jak żadna inna przyprawa
czy zioło, a do tego wspomaga trawienie i chroni wątrobę. Kurkuma jest także
naturalnym środkiem antyseptycznym. Ostatnie badania dowodzą, że kurkuma może
mieć ogromne znaczenie w leczeniu chorób nowotworowych. Dobrym przykładem na
to, że ta teoria jest prawdziwa może być fakt, że w Indiach spożywa się bardzo
dużo tej przyprawy (ok 2 g. na dzień) i dlatego ludzie tam żyjący rzadziej
zapadają na nowotwory. Warto zatem dodawać kurkumę do posiłków, nie tylko doda
ona korzennego aromatu, ale także nada pięknego żółtego koloru.
→ Dlaczego warto pić codziennie szklankę złotego mleka z kurkumą?
→ Dlaczego warto pić codziennie szklankę złotego mleka z kurkumą?
Kurkuma – wykorzystanie:
Kurkuma najczęściej zastosowanie
znajduje w kuchni. Większość z nas zna ją tylko, jako przyprawę do potraw. To
bardzo dobrze, jeśli dodajemy ja do sosów, zup czy mięsa, ale warto rozszerzyć
swoją wiedzę i zacząć używać kurkumy także do innych celów.
Oto zbiór przepisów, gdzie znajduje wykorzystanie kurkuma:
Kurkuma w kuchni:
dooktor.pl |
* Kurkumę można dodać do
ugotowanego ryżu, czeki temu nabierze om pięknego żółtego koloru.
* Kurkumę dobrze jest dodać do:
rosołu, klusków domowej roboty, potraw z drobiu, kotletów mielonych, ciasta
drożdżowego lub biszkoptowego – dzięki temu uzyskamy piękny kolor.
Kurkuma leczniczo:
2 łyżeczki kurkumy zalać 500ml
wódki, zamknąć i odstawić na miesiąc. Po miesiącu przefiltrować i zlać do innej
butelki. 1 łyżeczka nalewki rozcieńczonej w ¼ szklanki cieplej wody do bardzo
dobry naturalny lek wspomagający w leczeniu kamicy żółciowej. Nalewkę należy
spożywać zawsze na czczo przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Do łyżeczki oleju sezamowego
dodać szczyptę kurkumy, wymieszać i posmarować opuchnięte dziąsła, doskonale
łagodzi podrażnienia i zmniejsza opuchliznę.
Ulgę wiecznie pękającym piętom
przyniesie domowej roboty balsam: łyżka oliwy z oliwek, miodu, szczypta kurkumy
i kilka kropel soku z cytryny.
Roztwór z soli i kurkumy na bólgardła: 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka kurkumy na szklankę wody. Płukać gardło
kilka razy dziennie.
Kurkuma w kosmetyce:
naszecialo.blogspot.com |
Maseczka na przebarwienia: pól
łyżeczki kurkumy i mały jogurt naturalny – wymieszać razem i nałożyć na skórę
twarzy na około 15 minut. Taka maseczka pomoże rozjaśnić przebarwienia i poprawić
koloryt skóry.
Maseczka odżywcza: 2 łyżki miodu,
¼ łyżeczki kurkumy, pół rozgniecionego banana. Tak przygotowana maseczkę nałóż
na twarz na jakieś 15-20 minut. Maseczka doskonale odżywia przesuszona i
pozbawioną elastyczności skórę.
Maseczka rozświetlająca: ¼ łyżeczki
kurkumy, 1 łyżeczka mąki, pół łyżeczki oliwy z oliwek, pół łyżeczki mleka, 5
kropli soku z cytryny. Wszystko wymieszać razem i nałożyć na twarz. Maseczkę
możemy trzymać na twarzy nawet pół godziny.
Na koniec jeszcze kilka faktów w pigułce, KURKUMA:
* obniża poziom cholesterolu
* chroni wątrobę
* działa antynowotworowo
* stosowana wspomagająco pomaga w leczeniu HIV
* pomaga w trawieniu, chroni florę jelitową
* jest naturalnym antybiotykiem o działaniu
* oczyszcza krew, stymuluje tworzenie nowej tkanki
krwi
* ma kojące działanie w chorobach układu
oddechowego
* pomocniczo można ją stosować w leczeniu
żółtaczki i kamieni żółciowych
super porady! Właśnie dzisiaj kupiłam kurkumę i wykorzystam zgodnie z zaleceniami. bardzo podoba mi się ten blog w całości. Mnóstwo cennych informacji. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńZakupiłam już wiele suplementów diety z kurkumą i po ciągłym stosowaniu i braku zauważalnych efektów zaczełam zastanawiać się czy może źle dawkuje czy co innego . Czytałam o niskiej bioaktywności ale czy byłbaby na tyle niska żeby nie było poprawy ?
OdpowiedzUsuńNiestety w większości suplementów ta bioaktywność jest zaskakująco niska , ale zawsze możesz jakiegoś poszukać , napewno znajdziesz coś dobrego
OdpowiedzUsuńSzukałam ponad miesiąc , znalazłam tabletki 3 różnych firm . Bcm95 Kenaya , Curc. NoW Curcumin. Swansona, i rzeczywiście to przyswajanie jest fatalne od 0.5 % w now do może 2 % u swansona. Nic dziwnego że nie widać efektów pewnie ten który stosowałam też nie był o wiele lepszy
OdpowiedzUsuńKupcie kurkumę w proszku a nie w tabletkach; do szklanki wsypac pół łyżeczki kurkumy ćwierć łyżeczki imbiru w proszku , na .czubku lyzeczki cynamonu i czarnego świeżo zmielonego pieprzu , łyżeczkę miodu wymieszać zalać ciepła woda i pic powoli mozna dla urozmaicenia wlac dwie lyzki octu jablkowego i dwie lyzki soku z cytryny (ostrawe ale pyszne).Dobrze jest popijac na czczo z samego rana A później przed posiilkami
OdpowiedzUsuń