Z dzisiejszego artykułu dowiecie się jakie warzywa warto włączyć do codziennej diety, by poprawić wygląd skóry. Jeśli będziesz regularnie je spożywać, nie będziesz musiała inwestować w drogie kremy i zabiegi, a twoja skóra zyska blask i nawilżenie. Zapomnisz co to zmarszczki i sińce pod oczami!
Szpinak
Szpinak zawiera karotenoidy, luteinę, które rozjaśnią skórę i sprawią, że będziesz cieszyć się młodzieńczym wyglądem. Szpinak wpływa także bardzo dobrze na oczy. W szpinaku znajdziemy także żelazo – które wpływa na wygląd skóry, nawilża ją o ożywia. Dodawaj szpinak do zup, sosów, sałatek.
Bardzo fajnym pomysłem jest spożywanie codziennie porcji szpinaku z koktajlem oczyszczającym. Koktajl taki nie dość, że dostarczy nam energii na dłużej, to jeszcze wspomoże odchudzanie.
Przepis na koktajl:
2 garści szpinaku, 2 banany – miksujemy razem na gładką masę i dodajemy tyle wody mineralnej by wyszła nam cała szklanka napoju. Koktajl najlepiej spożywać rano zamiast śniadania i wypić zaraz po przygotowaniu ( gdy postoi może się rozwarstwiać).
Kapusta czerwona
Zawiera dużo jodu i siarki. Jod jest produktem bardzo mocno deficytowym w naszej diecie, dlatego warto jeść kapustę czerwoną jak najczęściej, by uzupełnić niedobory tego pierwiastka. Kapusta czerwona doskonale oczyszcza organizm z toksyn, a więc dzięki niej pozbędziemy się szkodliwych produktów, które odznaczają się na naszej skórze poprzez zaczerwienienia, krostki, czerwone plamy.
Jarmuż
Jarmuż nie jest zbyt popularnym warzywem na polskich stołach. Szkoda bo zawiera mnóstwo witaminy K, która jest niezbędna do zapobiegania chorobom serca i osteoporozy. Poza tym witamina K ma bardzo duże znaczenie jeśli chodzi o wygląd naszej skóry. Nawilża ją, odżywia, wygładza zmarszczki. Zwróć uwagę, że w kremach do twarzy witamina K to niemalże niezbędny składnik. Warto jeszcze dodać, że w jarmużu jest bardzo dużo błonnika, a samo warzywo oprócz wartości prozdrowotnych pomaga w utrzymywaniu na prawidłowym poziomie cholesterol i obniża ciśnienie krwi.
Buraki
Buraki dzięki swojemu pięknemu czerwonemu kolorkowi zyskują szerokie zastosowanie i to nie tylko w przemyśle spożywczym. Sok z kuraków zalecany jest w leczeniu nowotworów i AIDS. Jak buraki wpływają na wygląd skóry, dzięki temu że są bardzo bogate w witaminy i składniki mineralne wpływają na gładkość i nawilżenie skóry. Pijąc sok z buraków chronimy skórę przed powstawaniem zmarszczek i odżywiamy ją lepiej niż niejeden zabieg kosmetyczny.
Bakłażan
Bakłażan to błyszczące, gładkie warzywo i tak tez wpływa na skórę – dodaje jej gładkości i opóźnia procesy starzenia. Bakłażan jest także jedną z tych roślin, które opóźniają procesy starzenia i powstrzymują rozwój komórek nowotworowych. Jak wykazują ostatnie badania naukowe bakłażan może wkrótce stać się także cennym składnikiem leków powstrzymujących rozwój choroby Alzheimera.
Bazylia
Cudowne zioło, które nadaje niesamowitego zapachu i smaku potrawom kuchni włoskiej i azjatyckiej. Bazylie warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na jej cudowny zapach. Bazylia zawiera mnóstwo antyoksydantów i eugenol! Eugenol ma silne właściwości lecznicze, zapobiega chorobom szyjki macicy, ma działanie antynowotworowe również jeśli chodzi o rozwój komórek nowotworowych i innych organach. Na skórę bazylia wpływa oczyszczająco i odżywczo.
Czerwona papryka
Czerwona papryka to doskonałe źródło witaminy C. Przyczynia się także do usuwania z organizmu bakterii i wirusów. Wspomaga siły obronne organizmu. Ponadto witamina C, która się znajduje w papryce pomaga w walce ze zmarszczkami i stymuluje produkcje kolagenu, który jak wiadomo ma kluczowe znaczenie w wyglądzie skóry.
Witam,
OdpowiedzUsuńmój maz ma mokry przewklekly kaszel kalacza,nie jest on bardzo nasiolony ale jest.slyszaam ze miodunka dobrze działa na płuca.Moze Pani wie z czym ja moge laczyc
pewna osoba zajmujaca sie zawodowo medycyna chinska zaproponowala mi taka mieszanka na ten kaszel palacza:miszanka w proporcji 3:2:1-zoele miodunki,ziele krwawnka i lukrecji(przy czym lukrecji 1/4 porcji i ziele tyminku.Uzasadnienie :miodunka ponewaz nawilzy i wmzocni pluca,krwawnik w polaczneiu lukrecja dzialanie mukoltyczne cyzli rozrzedzajace sluz i tymianek zbey zapobiec nadmiernemu zawilgoceniu.Tak sie zastanawiam co ma krwawnik do tej mieszanki???
OdpowiedzUsuńNie wiem co miał na myśli "autor tej mieszanki" o to trzeba by zapytać u źródła. Natomiast krwawnik z tego co wiem ma działanie odtruwające, oczyszczające z toksyn, a palacze jak wiadomo przyjmują ogromną ilość toksyn wraz z paleniem papierosa. Dlatego myślę, że o to usunięcie toksyn chodzi.
OdpowiedzUsuńA czy mrożony szpinak jest tak samo dobry co świeży? Czy też dostarczymy organizmowi witamin?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że świeży jest lepszy! W sezonie zimowym korzystaj z mrożonek, wtedy gdy można kupić świeże warzywa i owoce nie kupuj nic z lodówek, bo to bez sensu jest przecież :)
OdpowiedzUsuń