Sól ziołowa - aromatyczna i zdrowa PRZEPIS

Doszłam do wniosku, że dawno nie podawałam wam żadnego kulinarnego przepisu. Więc dziś będzie kulinarnie! :)
Będzie ziołowo, słono i zdrowo.
Lubicie sól?

Ja przyznam się, że bardzo lubię, chociaż wiem, że jest niezdrowa i lepiej jej unikać. To jednak wyobrażacie sobie, żeby nie posolić mięsa pieczonego? Albo ryby? No sory, ale u mnie to nie przejdzie. Ja mogę nie posolić kanapki albo zupy, bo "zrobię jej smak" dodając mnóstwo ziół, ale niektórych potraw nie mogę nie posolić, bo nie wydobędę z nich smaku!
Dla takich miłośników soli jak ja przygotowałam dziś bardzo fajny przepis na mieszankę ziołową z solą himalajską (ostatnio zaczęłam używać tej soli zamiast zwykłej soli, bo jest zdrowsza).
Sól himalajska zawiera pełne spektrum 84 minerałów i pierwiastków śladowych. Jest to surowa sól wydobywana ze złóż solnych utworzonych około 250 milionów lat temu. No i smakuje trochę inaczej, słono, ale hmmm, mniej słono! Oj tam spróbujcie sami! Nie da się tego smaku opisać. Sól himalajska nie kosztuje więcej niż zwykła sól i jest dostępna praktycznie w każdym sklepie. Charakteryzuje się tym, że jest kolorowa np. różowa :)


No dobra, a teraz powiem wam jak z takiej soli zrobić sól ziołową. To niezwykle proste.

Sól ziołowa - aromatyczna i zdrowa


4-5 ząbków czosnku
pół szklanki soli himalajskiej
szklanka ulubionych świeżych ziół - szałwia, tymianek, rozmaryn

Ząbki czosnku przepuścić przez praskę, zioła posiekać drobniutko. Wymieszać dokładnie z solą. Taka mieszanka przez to, że dodane są świeże zioła będzie mokra i sól będzie mokra, dlatego przesypujemy to wszystko na blaszkę i wkładamy do ciepłego piekarnika (powiedzmy 150-170 stopni) do powolnego wysuszenia.

Gdy sól będzie już dobrze sucha, zioła wysuszone przesypujemy całość do słoiczka i mamy własnej roboty sól czosnkową! :)


Komentarze

Prześlij komentarz