Dziś będzie o fitosterolach ❤
Wiecie co to takiego?
Fitosterole to roślinne sterole i stanole występujące w naturalnej formie w ziarnach soi, łuskach ryżu i zarodkach pszennych.
Fitosterole to substancje roślinne o budowie bardzo zbliżonej do ludzkiego cholesterolu. Regularnie przyjmowane z dietą pomagają skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału, a nawet mogą chronić przed niektórymi nowotworami.
Fitosterole mają bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu - hamują wchłanianie cholesterolu z pokarmu.
Czy wiesz, że te niezwykłe substancje są już dostępne w margarynach, mleku, serach, napojach jogurtowych? Można nawet je kupić jako suplement diety w kapsułach! Chociaż ja przyznam, że wolę przyjmować je w bardziej naturalnych formach. Jeśli mam wybór wypić herbatkę ziołową albo łyknąć kapsułkę to wiadomo, że wybiorę tą pierwszą opcję.
1. Wysoki cholesterol odbiera życie prawie 100 Polakom dziennie! Codzienne przyjmowanie fitosteroli może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 10 %, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko chorób serca.
2. Budowa chemiczna fitosteroli jest niemal identyczna jak cholesterolu. W jelitach fitosterole łączą się z cząsteczkami, które transportują cholesterol. W ten sposób cholesterol zostaje usunięty z organizmu. Podobnie działa błonnik, przywiązuje się do cząstek cholesterolu i BLOKUJE ich przejście do krwiobiegu.
3. Fitosterole zapobiegają zachorowaniu na raka jelita i jest to udowodnione naukowo.
4. Największą zawartość fitosteroli mają takie oto warzywa i owoce:
ZAWARTOŚĆ FITOSTEROLI (MG/100G CZĘŚCI JADALNEJ)
Brokuły- 39
Brukselka- 43
Marchew-16
Kalafior- 40
Cebula- 8
Czarne oliwki- 50
Pomidory- 5
Jabłka- 13
Banany- 14
Kiwi- 9
Pomarańcze- 24
Brzoskwinie- 15
Gruszki- 12
Grejpfruty- 22
Wiecie co to takiego?
Fitosterole to roślinne sterole i stanole występujące w naturalnej formie w ziarnach soi, łuskach ryżu i zarodkach pszennych.
Fitosterole to substancje roślinne o budowie bardzo zbliżonej do ludzkiego cholesterolu. Regularnie przyjmowane z dietą pomagają skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko miażdżycy i zawału, a nawet mogą chronić przed niektórymi nowotworami.
[Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl]
Fitosterole mają bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu - hamują wchłanianie cholesterolu z pokarmu.
Czy wiesz, że te niezwykłe substancje są już dostępne w margarynach, mleku, serach, napojach jogurtowych? Można nawet je kupić jako suplement diety w kapsułach! Chociaż ja przyznam, że wolę przyjmować je w bardziej naturalnych formach. Jeśli mam wybór wypić herbatkę ziołową albo łyknąć kapsułkę to wiadomo, że wybiorę tą pierwszą opcję.
Oto 4 prawdy o fitosterolach, o których nie miałaś pojęcia
2. Budowa chemiczna fitosteroli jest niemal identyczna jak cholesterolu. W jelitach fitosterole łączą się z cząsteczkami, które transportują cholesterol. W ten sposób cholesterol zostaje usunięty z organizmu. Podobnie działa błonnik, przywiązuje się do cząstek cholesterolu i BLOKUJE ich przejście do krwiobiegu.
3. Fitosterole zapobiegają zachorowaniu na raka jelita i jest to udowodnione naukowo.
4. Największą zawartość fitosteroli mają takie oto warzywa i owoce:
ZAWARTOŚĆ FITOSTEROLI (MG/100G CZĘŚCI JADALNEJ)
Brokuły- 39
Brukselka- 43
Marchew-16
Kalafior- 40
Cebula- 8
Czarne oliwki- 50
Pomidory- 5
Jabłka- 13
Banany- 14
Kiwi- 9
Pomarańcze- 24
Brzoskwinie- 15
Gruszki- 12
Grejpfruty- 22
Teraz wiesz już na co zwracać uwagę w swojej diecie, jakie warzywa i owoce powinny się znaleźć codziennie na twoim talerzu. Jednak nie tylko w warzywach i owocach znajdziemy fitosterole.
Coraz więcej na rynku produktów, które obniżają cholesterol własnie dzięki zawartości fitosteroli. Ja znam dwa, które przyznam, że czasami kupuję, ale bez przesady ;)
Benecol i Flora Proactiv - nie zaszkodzi raz na jakiś czas kupić, aczkolwiek zachęcam do dbania o serce i cholesterol naturalnie! :)
Aa, byłabym zapomniała, jeśli pijecie błonnik witalny (pisałam o nim niedawno, dla przypomnienia link TUTAJ)- to też możecie być spokojni o swoje serce, bo błonnik też obniża poziom cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu, a przy tym dba o nasza figurę :)
To takie dwa w jednym, moje ulubione dwa w jednym ;)
Jak chcecie poczytać więcej na temat wpływu błonnika na cholesterol i serce zachęcam do przeczytania całego artykułu TUTAJ.
A ja na koniec powiem wam jeszcze gdzie szukać fitosteroli. Oprócz jedzenia do każdego posiłku warzyw, które wymieniłam wyżej warto do diety włączyć również: kiełki pszenicy, soję, olej ryżowy, sezamowy, kukurydziany, olej canola, orzechy ziemne, otręby pszenne, migdały, pieczywo żytnie, oliwę z oliwek.
A ty jesz codziennie fitosterole?
Jak dbasz o swoje serce?
Bardzo cenne info, dzięki wielkie ;)
OdpowiedzUsuńHm, nigdy nie słyszałam o nich i o ich właściwościach. O dziś zaczynam jeść więcej kiełek pszenicy i migdałów, bo bardzo je lubię ;)
OdpowiedzUsuń