A jak Acerola, czyli mój alfabet zdrowia

Witajcie moi drodzy!
Dziś zaczynam cykl artykułów o roślinach, ziołach, warzywach, owocach ważnych dla mnie. Zaczynamy od literki A. A jak acerola. Zapraszam do czytania :)


Źródło: https://pixabay.com/photos/acerola-fruit-red-nature-234413/


Acerola to małe drzewo lub krzaczasty krzew, który najlepiej rośnie w klimacie tropikalnym i ma słabą tolerancję na zimno ze względu na płytki system korzeniowy. Jej liście są błyszczące, zielone, różnią się między jasnymi i ciemnymi odcieniami, a kwitnąca część ma pięć małych płatków od różu do bieli.  Jej jasnoczerwony lub żółto-pomarańczowy owoc wielkości wiśni ma delikatnie słodki aromat i smak, ale jest kwaśny.


Acerola właściwości i zastosowanie

 

Historycznie rzecz biorąc, kiedyś owoce zbierano i stosowano w leczeniu wielu dolegliwości, w tym biegunki lub zapalenia jelit. Dziś acerola jest składnikiem suplementów wzmacniających odporność, ze względu na duża zawartość witaminy C.




Suplementy z aceroli są dostępne w postaci ekstraktu w proszku do zmieszania z wodą, sokami owocowymi lub warzywnymi. Acerolę wykorzystuje się też do produkcji kremów do stosowania miejscowego do bezpośredniego stosowania na skórę w celu zwiększenia elastyczności i produkcji kolagenu lub do stosowania jako środek przeciwgrzybiczy. Acerola ma właściwości przeciwutleniające, które pochodzą z witamin A i C znajdujących się w aceroli.

Oprócz witaminy C i A w aceroli znajdziemy również inne cenne dla zdrowia składniki: kwas foliowy, potas, sód, cynk, beta-karoten, białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, kwas jabłkowy. i flawonoidy.


Właściwości aceroli:

- wpływa pozytywnie na wzrok (ze względu na witaminę A)

- wpływa na wzrost i produkcję czerwonych krwinek

- chroni układ odpornościowy

- chroni organizm przed wolnymi rodnikami

- wspomaga pracę nerek i serca

- wspomaga w chorobie osoby mające problemy z tarczycą

- redukuje stres


Acerola zawiera trzydziestokrotnie więcej wit. C niż np. cytryna. 


Niezmiernie ważne, szczególnie dla kobiet jest to, że witamina C pochodząca z aceroli wspomaga syntezę kolagenu, strukturalnego składnika kości, skóry i naczyń krwionośnych oraz syntezie mózgowych substancji chemicznych zaangażowanych w regulację nastroju. Zawartość witaminy C jest najwyższa w mniej dojrzałych owocach, a po zbiorze można zachować procent witaminy C poprzez zamrożenie aceroli.


Źródło: https://www.herbwisdom.com/

Komentarze