Zioła na odporność, czyli jak uchronić się przed wirusem

Witajcie Kochani!

Dziś mały przerywnik w naszym alfabecie ziół od A do Z. Ponieważ rozpoczął się sezon iście grypowy, przeziębieniowy, postanowiłam poszperać trochę w zagranicznych źródłach i poszukać co nasi zachodni sąsiedzi zalecają w tym roku na wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Nie zaskoczyłam się i pewnie Was też nie zaskoczę. Ciągle w czołówce ziół na odporność mamy właściwie te same cudowne i moje ulubione rośliny. Chociaż badania naukowe teraz bardziej skupiają się na szukaniu różnych sposobów na koronawirusy, to zioła, które cieszą się największą skutecznością w tym temacie, pozostają praktycznie te same. 

Zapraszam do czytania! Dziś spojrzenie na zioła naukowym okiem.


Zioła na odporność, czyli jak uchronić się przed wirusem


Zdjęcie autorstwa Anastasia Belousova z Pexels


Ministerstwo AYUSH w Indiach opublikowało ostatnio zalecenie dotyczące domowych sposobów stosowanych przez Ajurwedę podczas pandemii COVID-19. Zalecenie to obejmuje stosowanie przypraw, takich jak m.in. kurkuma, kminek, kolendra i czosnek. Zalecane jest również picie herbaty/wywaru ziołowego (kadha) z bazylii, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru i rodzynek raz lub dwa razy dziennie. Dla wzmocnienia smaku można dodać naturalny cukier lub świeży sok z cytryny. Jakie zioła i przyprawy pomogą nam wzmocnić odporność? Oto najważniejsze z nich.

KURKUMA na odporność

Kurkuma  należy do rodziny imbirowatych i rośnie naturalnie w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Kłącza tej rośliny zawierają kilka wtórnych metabolitów, w tym kurkuminoidy, seskwiterpeny, steroidy i polifenole jako główne substancje bioaktywne. Kurkumina to naturalny polifenol wyizolowany z kurkumy i jest od wieków stosowana w krajach azjatyckich w leczeniu różnych schorzeń. Badania wykazują, że kurkumina ma pewne właściwości farmakologiczne, takie jak przeciwzapalne, przeciwangiogenne i przeciwnowotworowe. Kurkumina to naturalny środek przeciwwirusowy, który ogranicza replikację wirusów.

Działanie przeciwwirusowe kurkuminy zaobserwowano przeciwko różnym wirusom, w tym wirusom zapalenia wątroby, koronawirusowi SARS, wirusom grypy, wirusowi ludzkiego niedoboru odporności (HIV), wirusowi opryszczki zwykłej.

IMBIR  na odporność

Imbir jest jedną z ważnych roślin leczniczych występujących naturalnie w różnych krajach. Imbir  pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i jest uprawiany w kilku krajach, w tym w Indiach.

Imbir jest bogatym źródłem związków bioaktywnych, takich jak grupy fenolowe, alkaloidy i steroidy, które mają działanie lecznicze. Głównym aromatem kłącza jest zingiberol z analogami, takimi jak shogoals, paradol i zingeron. Imbir wykazuje działanie przeciwwymiotne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwartretyczne i przeciwzapalne.

W wielu badaniach udowodniono, że imbir i jego bioaktywne związki wykazują skuteczne działanie przeciwwirusowe przeciwko SARS-CoV-2, wirusowi grypy, wirusowi opryszczki pospolitej, ludzkiemu wirusowi syncytialnemu dróg oddechowych.

CYNAMON  na odporność

Cinnamomum cassia to aromatyczny gatunek drzewa należący do rodziny Lauraceae. Cynamon od dawna jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej, indyjskiej, perskiej i unani. Cynamon jest od tysięcy lat popularną przyprawą używany w różnych krajach na całym świecie. Cynamon pozyskiwany jest z kory młodych gałązek, która jest powszechnie stosowana na całym świecie jako codzienna przyprawa. Doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości takich jak: wzdęcia, brak miesiączki, biegunka, ból zęba, gorączka, białaczka, przeziębienie i ból głowy. 

Kora cynamonu zawiera 21 związków chemicznych, w tym aldehyd cynamonowy (60,41%) i eugenol (3,19%), które mają działanie antybakteryjne. Badania naukowe wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, gastroochronne i immunomodulujące działanie cynamonu .

GOŹDZIKI  na odporność

Goździk, należący do rodziny Myrtaceae, jest powszechnie stosowany w medycynie jako środek antyseptyczny przeciwko chorobom zakaźnym ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec bakterii jamy ustnej. Goździk jest również stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na jego działanie przeciwdrobnoustrojowe w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia. 



Goździk ma główne związki fenolowe, takie jak flawonoidy, kwasy hidroksycynamonowe, kwasy hidroksybenzoesowe i hidroksyfenylopropeny. Głównym bioaktywnym składnikiem goździków jest eugenol. Eugenol wykazuje szerokie działanie przeciwdrobnoustrojowe zarówno przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, Gram-ujemnym, jak i bakteriom kwaśnym, a także grzybom. Goździki znane są również ze swoich właściwości przeciwwymiotnych, łagodzących nudności i wymioty oraz właściwości wiatropędnych..

PIEPRZ CZARNY  na odporność

Pieprz czarny słynie jako król przypraw ze względu na ostry zapach. Pieprz czarny uprawia się w wielu regionach tropikalnych, takich jak Brazylia, Indonezja i Indie. Ma istotne właściwości biologiczne, a jego związki bioaktywne znajdują zastosowanie w medycynie i kosmetologii. Piperyna, dynamiczny alkaloid pieprzu czarnego, jest szeroko stosowana w medycynie konwencjonalnej (ajurweda, siddha, unani i tybetańska). Zawiera główne ostre alkaloidy piperyny, o których wiadomo, że posiadają wiele właściwości farmakologicznych, takich jak przeciwnadciśnieniowe, przeciwalzheimerowe, przeciwdepresyjne, przeciwpłytkowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwgorączkowe, przeciwnowotworowe, przeciwastmatyczne, przeciwbólowe, przeciwdrobnoustrojowe i tak dalej.

BAZYLIA  na odporność

Bazylia to popularne zioło lecznicze z rodziny Labiatae, znanej również jako słodka bazylia. Olejki eteryczne bazylii są od wielu lat szeroko stosowane w produktach spożywczych, perfumeryjnych, dentystycznych i doustnych. Bazylia jest naturalną przyprawą, która ma działanie przeciwdrobnoustrojowe. Olejki eteryczne bazylii wykazują aktywność przeciwko szerokiej gamie bakterii, grzybów i pasożytów oraz stosowane są jako środki zaradcze w leczeniu zaburzeń, takich jak wirusowe infekcje oczu, układu oddechowego i wątroby. 

CZOSNEK  na odporność

O czosnku pisałam wam już wiele razy. Zapraszam do zajrzenia do archiwum bloga. Jednak nie mogłam go pominąć w tej mojej dzisiejszej wyliczance. Czosnek ma wysoką wartość odżywczą, poprawia smak potraw, a także pomaga w niestrawności. Czosnek ma także właściwości przeciwrobaczne, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwgrzybicze.

Jest chyba najbardziej znanym naturalnym antybiotykiem i najbardziej skutecznym. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez czosnku! Dodaję go praktycznie do każdej sałatki, zupy, potrawy... pewnie dlatego jestem taka zdrowa ;)

I tym pozytywnym akcentem kończę dzisiejszy artykuł. Trzymajcie odporność na poziomie! ;)

Źródło

Komentarze