Zioła, które zmniejszają stan zapalny w organizmie

Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w twoim zdrowiu. To, co jesz, w tym różne zioła i przyprawy, może wpływać na stan zapalny w twoim organizmie. Wakacje można powiedziec juz za nami, powoli za rogiem czai się jesień, warto pomyślec o wzmocnieniu swojej odporności, co ty na to?

Są takie zioła, które zmniejszają markery stanu zapalnego we krwi i tym samym zmniejszają stan zapalny i poprawiają odporność.

Poznaj te dobroczynne zioła i przyprawy.


Zioła, które zmniejszają stan zapalny w organizmie

Źródło


Imbir to pyszna przyprawa o pieprznym, ale słodkim smaku. Możesz cieszyć się tą przyprawą na różne sposoby, np. świeżą, suszoną lub sproszkowaną.

Poza kulinarnymi zastosowaniami imbiru, ludzie używali go od tysięcy lat w medycynie tradycyjnej do leczenia wielu schorzeń. Imbir leczy przeziębienia, migreny, nudności, zapalenie stawów i wysokie ciśnienie krwi.

Imbir zawiera ponad 100 aktywnych związków, między innymi gingerol, shogaol, zingiberene i zingerone. Są one prawdopodobnie odpowiedzialne za skutki zdrowotne, w tym pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Sproszkowany imbir można dodawać do wielu potraw i koktajli. Zarówno tych wytrwanych jak i na słodko. Dosypuj go tak często jak możesz do sałatek, ciast i deserów, herbat smoothie, kawy, lodów!


Czosnek to popularna przyprawa o silnym zapachu i smaku. Od tysięcy lat ludzie stosują go w medycynie tradycyjnej w leczeniu zapalenia stawów, kaszlu, zaparć, infekcji, bólów zębów.

Większość korzyści zdrowotnych czosnku wynika z jego związków siarki, takich jak allicyna, disiarczek diallilu i S-allilocysteina, które mają właściwości przeciwzapalne.

Czosnek jest wszechstronny i również pasuje do wielu potraw. Najlepiej używać świeżego czosnku, ale jeśli nie przepadasz za jego intensywnym zapachem, to przynajmniej używaj sproszkowanego lub tego w płatkach. W aptece można także kupić czosnek w postaci tabletek. Łykanie go codziennie to doskonały sposób na podniesienie odporności jesienią i zimą. 


Kurkuma  to popularna w kuchni indyjskiej przyprawa, którą ludzie używali od czasów starożytnych.

Zawiera ponad 300 aktywnych związków. Głównym z nich jest przeciwutleniacz zwany kurkuminą, który ma silne właściwości przeciwzapalne.

Niestety kurkuma zawiera tylko 3% kurkuminy wagowo, a organizm nie wchłania jej dobrze. Najlepiej zażywać kurkuminę z czarnym pieprzem, ponieważ ten ostatni zawiera związek zwany piperyną, który może zwiększyć wchłanianie kurkuminy nawet o 2000%.


Kardamon to przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Ma złożony słodki, pikantny smak.

Bogaty, złożony smak kardamonu sprawia, że ​​jest doskonałym dodatkiem do curry i gulaszu. Przyprawa jest również dostępna jako suplement w postaci proszku lub kapsułek.


Pieprz czarny znany jest jako król przypraw, ponieważ jest popularny na całym świecie. Tradycyjnie ludzie używali czarnego pieprzu w leczeniu niektórych schorzeń, takich jak astma, biegunka i wiele innych dolegliwości żołądkowych.

Badania sugerują, że pieprz czarny i jego główny związek czynny, piperyna, mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu stanu zapalnego w organizmie.

Pieprz czarny jest powszechnie dostępny i łatwy do dodania do swojej diety. Świetnie komponuje się z daniami z warzyw, mięsa, ryb, drobiu i makaronów.


Ashwagandha, czyli indyjski żeń-szeń


Żeń-szeń to roślina, którą ludzie w Azji stosowali od tysięcy lat, ceniąc ją ze względu na jej właściwości lecznicze.

Dwa najpopularniejsze rodzaje żeń-szenia to żeń-szeń azjatycki (Panax ginseng) i żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolius).

Różnią się one działaniem i ilością substancji czynnych. Żeń-szeń azjatycki jest podobno bardziej orzeźwiający, podczas gdy żeń-szeń amerykański uważany jest za bardziej relaksujący.

Żeń-szeń łatwo dodać do swojej diety. W sklepach zielarskich można kupić go w różnych formach. W sklepach spożywczych natomiast coraz częściej można spotkać koncentraty warzywne i owocowo-warzywne z dodatkiem żeń-szenia.


Zielona herbata to popularna herbata ziołowa, którą ludzie często zachwalają ze względu na jej właściwości zdrowotne.

Roślina ta jest pełna zdrowych związków zwanych polifenolami, w szczególności 3-galusanu epigallokatechiny (EGCG). Związki te mają mnóstwo korzyści dla mózgu i serca. Mogą również pomóc stracić tkankę tłuszczową i zmniejszyć stan zapalny.

Liście zielonej herbaty są powszechnie dostępne i łatwe do zaparzenia w pyszną herbatę.


Zrób sobie napój intensywnie spalający tłuszcz


Rozmaryn to pyszne, pachnące zioło pochodzące z basenu Morza Śródziemnego.

Rozmaryn to kolejna roślina, która może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego. Uważa się, że to dzięki wysokiej zawartości polifenoli, zwłaszcza kwasu rozmarynowego i karnozowego.

Rozmaryn dobrze sprawdza się jako przyprawa i ładnie łączy się z kilkoma rodzajami mięsa, takimi jak wołowina, jagnięcina i kurczak. Rozmaryn można kupić jako suszone zioło, świeże lub suszone liście lub suszony, zmielony proszek.


Cynamon to kolejna przyprawa, nie dość, że pyszna, to jeszcze bardzo zdrowa! Cynamon to przyprawa wytwarzana z kory drzew z rodziny Cinnamomum.

Dwa główne rodzaje cynamonu to cynamon cejloński, zwany również „prawdziwym” cynamonem oraz cynamon Cassia, który jest najczęściej dostępnym rodzajem.

Od tysięcy lat ludzie cenią cynamon za jego właściwości zdrowotne.

Warto zauważyć, że chociaż cynamon jest bezpieczny w niewielkich ilościach, zbyt dużo cynamonu może być niebezpieczne. Cynamon, zwłaszcza bardziej popularna odmiana Cassia, ma wysoki poziom kumaryny. Związek ten został powiązany z uszkodzeniem wątroby, gdy ludzie spożywają go zbyt dużo. Pamiętaj więc o tym, by nie przesadzać z cynamonem!


Wiedziałaś o przeciwzapalnych właściwościach wymienionych ziół i przypraw?

Które jest twoim ulubionym?


Źródło

Komentarze