Piołun (Artemisia absinthium) jest ziołem o gorzkim smaku, które od wieków wykorzystywane jest do celów leczniczych i jako składnik alkoholowego napoju znanego jako absynt. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, czym jest piołun i dlaczego warto mieć w go w domu. Jak się okazuje, piołun może Ci pomóc na wiele przykrych dolegliwości.
Ja, pamiętam piołun z dzieciństwa. Niestety nie mam z nim dobrych skojarzeń. Moja mama i babcia parzyły piołun zawsze wtedy, gdy jako dziecko zatrułam się czymś, lub cierpiałam na bóle brzucha. Efekty w moim przypadku były natychmiastowe, łyk piołunu i... no wiecie. Czasem wystarczył nawet sam zapach. Jako dziecko chyba go nie doceniałam. Teraz patrząc z perspektywy dorosłego, to było dla mnie w tamtych czasach najlepsze rozwiązanie. Jeśli zjadło się coś, czego się nie powinno, im szybciej się "to oddało", tym lepiej dla mnie ;)
A Ty, masz jakieś skojarzenia z piołunem? Jakieś wspomnienia? A może pierwszy raz o nim słyszysz?
Piołun właściwości
![]() |
Źródło |
Piołun zawiera wiele związków chemicznych, w tym przede wszystkim olejek eteryczny, flawonoidy, tujon, absyntynę, anetol, cholinę, kumaryny i inne.
Olejek eteryczny to jeden z najważniejszych składników piołunu, który zawiera wiele związków, takich jak tujon, trans-izotujon, alfa-thujon, beta-thujon, kamfora i inne.
Flawonoidy to grupa związków, które są odpowiedzialne za wiele właściwości zdrowotnych piołunu, w tym działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Tujon jest jednym z głównych składników piołunu, który daje mu gorzki smak. Tujon jest znany ze swojego działania neurotoksycznego i psychoaktywnego i może być szkodliwy dla zdrowia, gdy jest spożywany w dużych ilościach lub w formie napojów alkoholowych absyntu.
Absyntyna to związek chemiczny, który jest obecny w piołunie i nadaje mu niebiesko-zielony kolor. Anetol to związek, który nadaje piołunowi słodki smak, podobny do lukrecji. Cholina jest składnikiem błony komórkowej i pomaga w utrzymaniu zdrowia mózgu i nerwów.
Kumaryny to grupa związków, która jest obecna w piołunie i ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Inne składniki piołunu to m.in. kwasy organiczne, takie jak kwas kawowy i kwas chlorogenowy.
10 powodów, dla których warto pić piołun
1. Pomoc w trawieniu - piołun może pomóc w poprawie trawienia i łagodzeniu objawów takich jak wzdęcia, niestrawność i zaparcia.
2. Wspomaganie układu odpornościowego - piołun jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy organizmu.
3. Wspieranie funkcji wątroby - piołun jest tradycyjnie stosowany jako środek do oczyszczania wątroby i poprawy jej funkcjonowania.
4. Łagodzenie objawów menopauzy - badania sugerują, że piołun może pomóc w łagodzeniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca i nadmierne pocenie się.
Mięśniaki macicy - naturalne sposoby zapobiegania i leczenia
5. Wspomaganie procesu trawienia tłuszczów - piołun może pomóc w trawieniu tłuszczów i poprawie przyswajania składników odżywczych.
6. Leczenie chorób skóry - piołun może być pomocny w leczeniu niektórych chorób skóry, takich jak trądzik i łuszczycę.
7. Łagodzenie bólu - piołun może pomóc w łagodzeniu bólu, w tym bólu głowy i bólu menstruacyjnego.
8. Poprawa apetytu - piołun może pomóc w poprawie apetytu i zapobieganiu utracie masy ciała.
9. Poprawa jakości snu - piołun może pomóc w poprawie jakości snu i zmniejszeniu problemów z zasypianiem.
10. Ochrona przed chorobami serca - piołun zawiera związki, które mogą pomóc w ochronie serca i poprawie funkcjonowania układu krążenia.
Zapraszam na mojego IG.
Komentarze
Prześlij komentarz