Nadużywanie soli jest jedną z przyczyn chorób cywilizacyjnych i to jest fakt. Sól wywołuje nadciśnienie tętnicze i zatrzymuje wodę w organizmie. Jednak mimo tego bardzo często jej nadużywamy, nieprawdaż? Bo zupka będzie za mało słona, bo mięso się lepiej upiecze.. bo kanapka nie będzie miała smaku. Te wytłumaczenia naprawdę są bardzo głupie ;)
Pozwólcie, że przedstawię wam teraz doskonałą alternatywę dla soli - zioła, które nadają potrawom smak, bez konieczności sięgania po chlorek sodu:
Anyż
To chyba najczęściej używana przyprawa w kuchni chińskiej. Anyż pasuje zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych. dodawaj go do sałatek i mięs, które zamierzasz upiec. Ponadto anyżowe gwiazdki doskonale nadają się do dekoracji potraw.
Chili
Ulubiona przyprawa wszystkich tych, który lubią wyrazisty smak potraw. Chili należy do tej samej rodziny co czerwona i zielona papryka, zawiera witaminę C. Idealna do potraw mięsnych, ale uważaj by nie przesadzić z ilością, bo pali przełyk lepiej niż zgaga.
Chrzan
Chrzan zawiera związki fitochemiczne, które mają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Używaj go by wzbogacić smak sosów i dipów.
Cynamon
Cynamon to jedna najbardziej aromatycznych przypraw. Podkreśli smak duszonych warzyw i owoców, często dodawany jest do ciast. Cynamonem można również dodać aromatu kawie i herbacie.
Czosnek
Bezsprzecznie czosnek wiedzie prym wśród przypraw. Nie wyobrażamy sobie chyba mięsa pieczonego bez czosnku albo sosu czosnkowego bez czosnku. Czosnek jest tak pospolitą i wszechobecnie stosowaną przyprawą, że pozostaje mi tylko dodać, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, którego nigdy za wiele na naszym talerzu.
Czosnek
Bezsprzecznie czosnek wiedzie prym wśród przypraw. Nie wyobrażamy sobie chyba mięsa pieczonego bez czosnku albo sosu czosnkowego bez czosnku. Czosnek jest tak pospolitą i wszechobecnie stosowaną przyprawą, że pozostaje mi tylko dodać, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, którego nigdy za wiele na naszym talerzu.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to nasienie tropikalnego wiecznie zielonego drzewa. Przyprawa ta ma rozgrzewający smak. Gałkę najczęściej wykorzystuje się do przyprawienia sosów, zup, duszonych owoców.
Goździki
Rozgrzewają i są niezastąpione do kompotu oraz grzańców winnych i piwnych. Mało kto wie, że goździki mają silne właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Jeśli boli Cię ząb, spróbuj rzuć goździka, albo posmaruj dziąsło olejkiem goździkowym.
Imbir
Imbir jest przez nas coraz bardziej doceniany. Lubimy go używać w formie sproszkowanej lub w formie korzenia i bardzo dobrze! Bo imbir jest zdrowy. Jego nieco pikantny smak doda wyrazistości potrawom kuchni chińskiej. Natomiast starty na tarce korzeń imbiru dodany do herbaty lub zalany wrzątkiem i wymieszany z miodem to doskonałe lekarstwo na przeziębienie i katar.
Kardamon
Nadaje potrawom egzotycznego smaku. Dodawaj go do kawy, by podkreślić jej smak, dań z ryżu czy sałatek owocowych.
Kminek
Goździki
Rozgrzewają i są niezastąpione do kompotu oraz grzańców winnych i piwnych. Mało kto wie, że goździki mają silne właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Jeśli boli Cię ząb, spróbuj rzuć goździka, albo posmaruj dziąsło olejkiem goździkowym.
Imbir
Imbir jest przez nas coraz bardziej doceniany. Lubimy go używać w formie sproszkowanej lub w formie korzenia i bardzo dobrze! Bo imbir jest zdrowy. Jego nieco pikantny smak doda wyrazistości potrawom kuchni chińskiej. Natomiast starty na tarce korzeń imbiru dodany do herbaty lub zalany wrzątkiem i wymieszany z miodem to doskonałe lekarstwo na przeziębienie i katar.
Kardamon
Nadaje potrawom egzotycznego smaku. Dodawaj go do kawy, by podkreślić jej smak, dań z ryżu czy sałatek owocowych.
Kminek
Jego nasiona mają delikatny, lekko anyżkowy smak. Idealnie komponują się z surówkami, słonymi ciasteczkami, chlebem domowej roboty, soczewicą, mięsem.
Kolendra
Nasionka kolendry mają słodki smak. Najczęściej używamy suszonej, ale "żywe" listki są także doskonałym dodatkiem do niejednego dania, np.: zapiekanek, dań mięsnych, sosów.
Koper włoski
Koper ma dość specyficzny i można powiedzieć ostry smak. Często stosowany jest do dań kuchni śródziemnomorskiej. Spróbujcie przyprawić nim rybę albo zapiekankę, a gwarantowane, że zyskają na smaku. Niektórzy dodają suszone nasiona kopru, by wzbogacić smak zup, np.: rosołu.
Nasionka kolendry mają słodki smak. Najczęściej używamy suszonej, ale "żywe" listki są także doskonałym dodatkiem do niejednego dania, np.: zapiekanek, dań mięsnych, sosów.
Koper włoski
Koper ma dość specyficzny i można powiedzieć ostry smak. Często stosowany jest do dań kuchni śródziemnomorskiej. Spróbujcie przyprawić nim rybę albo zapiekankę, a gwarantowane, że zyskają na smaku. Niektórzy dodają suszone nasiona kopru, by wzbogacić smak zup, np.: rosołu.
Kurkuma
Szczypta kurkumy nada pięknego żółtego koloru potrawom. Pięknie barwi ryż, nadaje też wyrazu zupie z dyni, a jej lekko pikantny smak jest niezastąpiony w daniach mięsnych.
Papryka mielona
Jej smak i ostrość zależą od gatunku. W sklepach możemy kupić paprykę ostrą lub łagodną. Każdy wybiera taką jaką lubi, a najlepiej dodawać ją do zup, sosów, dipów, mięs pieczonych.
Szafran
Risotto, paella, ciasta i ciasteczka - wyobrażasz sobie ich smak bez choćby szczypty szafranu? Jeśli jeszcze go nie używaliście do tych potraw, to koniecznie spróbujcie! Choć jest przyprawą dość drogą, to naprawdę warto ją stosować chociaż raz na jakiś czas, bo dzięki niej twoje podniebienie naprawdę rozpłynie się pod jego wrażeniem.
To tylko garstka przypraw, które warto znać i których warto używać, by urozmaicić smak naszych potraw. Te, które wam opisałam stosuję niemal codziennie. A wy czym przyprawiacie swoje dania?
Papryka mielona
Jej smak i ostrość zależą od gatunku. W sklepach możemy kupić paprykę ostrą lub łagodną. Każdy wybiera taką jaką lubi, a najlepiej dodawać ją do zup, sosów, dipów, mięs pieczonych.
Szafran
Risotto, paella, ciasta i ciasteczka - wyobrażasz sobie ich smak bez choćby szczypty szafranu? Jeśli jeszcze go nie używaliście do tych potraw, to koniecznie spróbujcie! Choć jest przyprawą dość drogą, to naprawdę warto ją stosować chociaż raz na jakiś czas, bo dzięki niej twoje podniebienie naprawdę rozpłynie się pod jego wrażeniem.
To tylko garstka przypraw, które warto znać i których warto używać, by urozmaicić smak naszych potraw. Te, które wam opisałam stosuję niemal codziennie. A wy czym przyprawiacie swoje dania?
niestety ale nic nie jest w stanie zastąpić mi soli :(
OdpowiedzUsuńStosuję sól himalajską, podobno jest najzdrowsza