Domowe receptury: syrop na obniżenie poziomu cholesterolu

Dziś rozpoczynam serię artykułów z domowymi recepturami na syropy. Latem gdy kwitną wszystkie rośliny, jest najlepszy czas na zbiór kwiatów z których można zrobić bardzo fajne syropy na właściwie każdą dolegliwość. Ja dwa dni temu nastawiłam trzy. Za kilka miesięcy będą jak znalazł! :)

Dziś podam wam pierwszy przepis na syrop, który obniża poziom cholesterolu. Mój mąż ma zawsze z tym problem, a że ja dobra żona jestem... ;)

Syrop na obniżenie poziomu cholesterolu



Do zrobienia takiego syropu potrzebne wam będą:

10 dag miodu lipowego
0,3 l spirytusu
100 ml gorącej wody

Kwiaty należy dokładnie opłukać i osuszyć. Wsypać do słoja i zalać spirytusem. Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce.
Po miesiącu przecedzamy płyn, dodajemy miód rozpuszczony w wodzie i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
I na koniec gdy minie ten czas filtrujemy ponownie, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodzie.

Syrop zalecany jest wszystkim, którzy mają problem z odpornością, przemianą materii i cholesterolem. Te problemy znikną jeśli będziemy pić syrop trzy razy dziennie po 2 ml.

Mój założony słoiczek wygląda tak jak widać na zdjęciu, jeszcze tylko dwadzieścia kilka dni i będę mogła robić pierwszą filtrację! :)

Pamiętajcie, że kwiaty czerwonej koniczyny zbiera się podczas kwitnienia - od maja do września. Wybierajcie tylko te kwiatostany, które nie mają wyschniętych, brązowych płatków. Jeśli nie macie możliwości zebrać takich kwiatów, zawsze możecie je kupić w sklepie zielarskim :)




Zapraszam na kolejnego posta. Podam wam przepis na syrop (a właściwie nalewkę) lipową na choroby górnych dróg oddechowych.



Komentarze

  1. kwiaty świeże potrzeba do takiego syropku? czy mogą być zasuszone?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogą być świeże, a jeśli nie masz świeżych użyj zasuszonych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tworzyć syropy! Szczególnie lecznicze :)
    Popieram tworzenie takich wpisów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz