Dziś rozpoczynam serię artykułów z domowymi recepturami na syropy. Latem gdy kwitną wszystkie rośliny, jest najlepszy czas na zbiór kwiatów z których można zrobić bardzo fajne syropy na właściwie każdą dolegliwość. Ja dwa dni temu nastawiłam trzy. Za kilka miesięcy będą jak znalazł! :)
Dziś podam wam pierwszy przepis na syrop, który obniża poziom cholesterolu. Mój mąż ma zawsze z tym problem, a że ja dobra żona jestem... ;)
Syrop na obniżenie poziomu cholesterolu
Do zrobienia takiego syropu potrzebne wam będą:
10 dag miodu lipowego
0,3 l spirytusu
100 ml gorącej wody
Kwiaty należy dokładnie opłukać i osuszyć. Wsypać do słoja i zalać spirytusem. Zakręcamy słój i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce.
Po miesiącu przecedzamy płyn, dodajemy miód rozpuszczony w wodzie i odstawiamy na kolejne 3 miesiące.
I na koniec gdy minie ten czas filtrujemy ponownie, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodzie.
Syrop zalecany jest wszystkim, którzy mają problem z odpornością, przemianą materii i cholesterolem. Te problemy znikną jeśli będziemy pić syrop trzy razy dziennie po 2 ml.
Mój założony słoiczek wygląda tak jak widać na zdjęciu, jeszcze tylko dwadzieścia kilka dni i będę mogła robić pierwszą filtrację! :)
Pamiętajcie, że kwiaty czerwonej koniczyny zbiera się podczas kwitnienia - od maja do września. Wybierajcie tylko te kwiatostany, które nie mają wyschniętych, brązowych płatków. Jeśli nie macie możliwości zebrać takich kwiatów, zawsze możecie je kupić w sklepie zielarskim :)
kwiaty świeże potrzeba do takiego syropku? czy mogą być zasuszone?:)
OdpowiedzUsuńMogą być świeże, a jeśli nie masz świeżych użyj zasuszonych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tworzyć syropy! Szczególnie lecznicze :)
OdpowiedzUsuńPopieram tworzenie takich wpisów