Wiecie, że jest teraz sezon na głóg? Jeśli jeszcze nie znacie dobrodziejstw tego drzewa to chyba czas najwyższy poznać! Bez leków z głogu nie da się leczyć serca! Niestety chociaż surowce zielarskie z głogu mamy niemal na wyciągnięcie ręki stanowczo za rzadko je wykorzystujemy.
Ziółko postanowiło więc wyedukować przynajmniej swoich czytelników w tym temacie i zachęcić do korzystania z dobrodziejstw głogu ;)
Głóg - co to takiego?
Głóg to ciernisty krzew o połyskujących gałązkach i ząbkowanych liściach. Kwiaty głogu są białe. Głóg kwitnie w maju i czerwcu, owocuje jesienią. Łacińska nazwa głogu Crataegus oznacza siłę - kratos i agein - dostarczać. Głóg najczęściej rośnie na skrajach lasów, na ugorach, polanach leśnych. Można go też spotkać w parkach i ogrodach, gdzie sadzony jest do ozdoby.
Głóg - suszenie
Leczniczych właściwości głogu szukajmy w kwiatach i owocach.
Kwiaty - zbieramy w pełni rozkwitu, ale na początku kwitnienia, bo w czasie upałów szybko opadają płatki. Kiedy? Najpewniej w drugiej dekadzie maja. Ścinamy sekatorem lub nożycami kwiaty razem z liśćmi, rozkładamy do wysuszenia. Gdy będą suche rozdrabniamy susz, pakujemy w suche, szczelnie zamknięte pojemniki. Jeśli będziemy przechowywać w dobrych warunkach głóg, to zachowa swoje właściwości nawet do 3-4 lat.
Owoce - zbieramy gdy są dojrzałe, jeszcze twardawe, ale nie przejrzałe. lepiej nie zbierać głogu po pierwszych przymrozkach, bo szybko stracą witaminy i szybko się zepsują. Miękkie przejrzałe owoce głogu nadają się tylko na wino.
Z owoców głogu robimy przecier lub suszymy je w piekarniku, suszarce do owoców. Susz podobnie jak kwiaty przechowujemy w szczelnych pojemnikach z dala od wilgoci.
Biblijne opowieści o głogu
O głogu krążą legendy, wspominany jest on też w Biblii aż siedem razy!
Ze strzałami i z łukiem wejdzie tam myśliwy, bo cała ziemia będzie pokryta głogiem i cierniami. A we wszystkie góry, które się uprawiało motyką nikt się nie zapuści, bojąc się głogu i cierni.
(Iz 7, 24-25)
↣ Z głogowych ciekawostek warto wspomnieć też o tym, że niegdyś wierzono, że głóg wyrwany z ziemi i przyniesiony do obejścia sprowadza tylko same kłopoty dla mieszkańców.
↣ W czasie wojen suszone owoce głogu były mielone na mąkę, którą dodawano do wypieku chleba. Podnosiło to jego wartość odżywczą.
↣ Jako pierwszy głogu do leczenia chorób serca zaczął używać nadworny lekarz króla Henryka IV.
Głóg - właściwości lecznicze
Najważniejszymi związkami leczniczymi występującymi w głogu są:
- procyjanidy oligomeryczne
- flawonoidy ( C-glikozydy, hiperozyd, kemferol, rutozyd)
- garbniki
- związki azotowe
- pierwiastki tj. potas, wapń, krzem, mangan
- witaminy: A, PP, B1
Głóg - dla kogo?
Głóg polecany jest w szczególności osobom, które cierpią na choroby serca. Jest nieocenionym lekiem po przebytym zawale, powinny go stosować osoby z nadciśnieniem tętniczym. Spożywanie przetworów z głogu powinny także rozważyć osoby cierpiące na: nerwobóle i nerwice oraz przewlekły stres, zaparcia, bolesne miesiączki oraz obniżoną odporność.
Głóg - przepisy
Herbatka z głogu
1/2 szklanki suszonych kwiatów głogu
1/2 szklanki ziela serdecznika
1/2 szklanki liści czarnej porzeczki
Wszystkie składniki starannie mieszamy, wsypujemy do suchego, szczelnego pojemnika.
1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 20 minut, przecedzamy i pijemy małymi łyczkami 2-3 razy w ciągu dnia między posiłkami.
Taką herbatkę warto pić 8 tygodni, następnie robimy 10 dni przerwy i zaczynamy od nowa.
Przecier z głogu
Dojrzałe owoce głogu myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by je pokryła. Gotujemy powolutku około 10 minut. Odstawiamy na 4-5 godzin pod przykryciem. Starannie przecieramy owoce przez sito, odrzucamy pestki. Przecier przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny (na 2 litry sok z 1 cytryny) i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy też cukier trzcinowy (na 2 litry około 1 kg cukru) i dokładnie mieszamy łyżką. Przecier gotujemy jeszcze 4-5 minut, zdejmujemy pianę a jeszcze wrzący przelewamy do butelek i zamykamy. Butelki można umieścić na 1-2 godziny pod kocem - jest to tzw. sucha pasteryzacja.
10 zaskakujących faktów o witaminie C, o których nie wiesz!
10 zaskakujących faktów o witaminie C, o których nie wiesz!
Przecier z głogu można dodawać do herbatek lub spożywać po 2 łyżeczki między posiłkami. Po otwarciu przechowujemy przecier w lodówce.
Wino z głogu
2 litry rozdrobnionych świeżych kwiatostanów głogu
3-4 litry wody
1/2 kg cukru trzcinowego
1 cytryna
drożdże winne typu Tokaj
Opłukane kwiatostany głogu umieszczamy w dużym słoju, dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę (wcześniej należy starannie umyć i wyparzyć skórkę) oraz drożdże winne. Całość zalewamy dobrze ciepłą (lecz nie gorącą!) wodą z cukrem. Słój zamykamy ze szklaną rurką fermentacyjną. Ustawiamy w ciepłym miejscu.
Fermentacja wina trwa około 2-3 tygodni. Gdy już ustąpi można przystąpić do zlewania wina (bez utworzonego osadu!). Zlane wino odstawiamy na 2 miesiące do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. Po tym czasie na dnie słoja znów może zebrać się biały osad. Należy wino kolejny raz przelać bez osadu, do szczelnych butelek. Wino przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Można je spożywać po 6 miesiącach od przygotowania.
Jak pić?
Wino z głogu pijemy po 1-2 małe kieliszki między posiłkami, 2-3 razy dziennie. Ostatnia dawkę pijemy 2-3 godziny przed snem.
To wino jest doskonałym środkiem leczniczym dla osób zmagających się z niedomaganiem mięśnia sercowego.
Źródło: Zbigniew T. Nowak: Głóg sercu na ratunek, Szczecinek 2017.
Komentarze
Prześlij komentarz